Čokoladni Bum – Izvoz slatkiša iz Srbije veći za petinu

Čokoladni Bum – Izvoz slatkiša iz Srbije veći za petinu

Srpski konditorski bum. Statistika za prošlu godinu pokazuje da je izvoz slatkiša iz naše zemlje skočio za 20 odsto, dok je uvoz opao.

Prevedeno u novac, srpska konditorska industrija plasirala je u druge zemlje robu vrednu 150,6 miliona dolara, dok je godinu dana pre toga brojka bila 128 miliona.

Zabeležen je rast izvoza svih vrsta konditorskih proizvoda, a najviše, za 24 odsto, izvoz keksa, biskvita i vafli, dok je plasman čokolada i bombona skočio za 18 odsto.

Kako kaže Saška Biorčević, samostalni savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju Privredne komore Srbije, proizvodnja konditora predstavlja jedan od najzdravijih delova naše prehrambene industrije.

– Kapaciteti ove grane su veći od domaćih potreba, pa oko trećina godišnje proizvodnje ide u izvoz. Primenjuju se evropski standardi i postignut je evropski kvalitet proizvoda, sa stalnim ulaganjima u nove tehnologije i širenje asortimana. Zasada najveće izvozno tržište su i dalje republike bivše SFRJ, gde stalno dominira BiH – objašnjava Biorčevićeva.

Bojan Radun, generalni direktor “Bambija”, jednog od najvećih srpskih izvoznika slatkiša, kaže za “Blic” da izvozni rezultati govore u prilog snazi konditorske industrije Srbije, koja iz godine u godinu raste.

– Od svih tržišta regiona, na tržištu Srbije je najveći intenzitet konkurentske borbe lokalnih, regionalnih i multinacionalnih kompanija. To je kod jakih igrača u konditorskoj industriji Srbije razvilo konkurentske prednosti, koje poslednjih godina dolaze do izražaja, pre svega u izvozu u zemlje regiona – navodi Radun, čija je kompanija prošle godine zabeležila rast izvoza od 20 odsto.

Kako kaže, pri tom su uspeli da osvoje i neka nova tržišta.

– Naš fokus će biti dalje jačanje pozicije kompanije i naših brendova na tržištu bivše Jugoslavije, ali i Evropske unije. Verujem da će konditorska industrija Srbije i u narednim godinama biti svetla tačka srpskog izvoza – zaključuje Radun.

Još jedan veliki izvoznik je kompanija „Soko Štark“, koja posluje u sastavu „Atlantik grupe“. Matjaž Vodopivec, direktor strateškog poslovnog područja Slatko i slano u okviru ove grupacije, kaže da je jedini način da proizvođači u zemlji ili regionu pariraju multinacionalnim kompanijama neka komparativna prednost i zato je jedini pravi odgovor – iskoristiti snagu i prepoznatljivost sopstvenih brendova i razvijati nove.

– Dugoročne ambicije su prvenstveno usmerene na dalji rast u regionu. Naši proizvodi su prisutni na svim kontinentima, ali količine koje izvozimo van regiona su manje i uglavnom su namenjene potrošačima koji su poreklom odavde. S druge strane, regionalno tržište poznajemo do detalja u svim segmentima, troškovi transporta nisu veliki, a imamo podršku u velikom distributivnom lancu naše grupe – ističe Vodopivec i dodaje da je srednjoročni plan da izvoz “Soko Štarka” prevaziđe prodaju na domicilnom, srpskom tržištu, odnosno da premaši 50 odsto ukupne godišnje proizvodnje.

Na pitanje koliko ima istine u tome da proizvodi iz Srbije teže prolaze u nekim državama u komšiluku, naš sagovornik odgovara da je statistika najpouzdaniji pokazatelj, a ona pokazuje rast prodaje na svim tržištima u regionu.

Izvor:Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *