CRNA STATISTIKA: U Srbiji najviše ginu građevinski radnici

CRNA STATISTIKA: U Srbiji najviše ginu građevinski radnici

Najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i nedostatak opreme za ličnu zaštitu i bezbedan rad, izjavila je Maja Ilić iz Ministarstva za rad

Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva, više od 50 odsto, a najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i nedostatak opreme za ličnu zaštitu i bezbedan rad, izjavila je načelnica Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić.

Kada je reč o pogibiji radnika na gradilištu u Beogradu u petak, Ilićeva kaže da su podnete krivične prijave.
– Tokom 2016. godine bilo je 29 smrtnih povreda na radu, bilo je 13 teških povreda na radu sa smrtnim ishodom, 774 teške povrede na radu, obavljeni su nadzori povodom 64 lake povrede na radu, a inspekcija je podnela 62 krivične prijave protiv nesavesnih poslodavaca. Najčešći uzroci povreda na gradilištima su neobezbeđena visina i nekorišćenje sredstava za zaštitu – navodi Ilićeva.

Ona je dodala da poslodavci na gradilištima angažuju osobe bez ugovora o radu i zato oni postaju rizična kategorija.
– Poslodavac je taj koji treba da obezbedi sprovođenje svih preventivnih mera. U zakonu je jasno propisano da ako nisu primenjene sve mere, onda radnik može da odbije da radi – ističe Ilićeva.

Prema njenim rečima, nadležni inspektori sprovode nadzor svakodnevno na teritoriji cele Srbije te da ako ima indicija da negde postoji rad na crno, takvi nadzori se obavljaju bez najavljivanja.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *