Da deca upisuju ono što tržište traži

Da deca upisuju ono što tržište traži

Plan upisa učenika u srednje škole na teritoriji grada Novog Sada za narednu školsku godinu, koji je zasnovan na realnim tržišnim potrebama za određenim profilima unutar lokalne zajednice, danas su potpisali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i direktori 16 novosadskih srednjih škola. Reč je o strategiji koja bi trebalo da omogući da srednjoškolci upisuju one smerove koji će im odmah po završetku školovanja obezbediti posao kroz koncept dualnog obrazovanja, odnosno praksu u nekoj kompaniji. Po smernicama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dokument je sačinila Gradska uprava za obrazovanje, u saradnji s Privrednom komorom Srbije, Nacionalnom službom za zapošljavanje, Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj grada Novog Sada i Školskom upravom Novi Sad, kojoj će biti dostavljen na dalje postupanje.

– Grad je podržao taj akt jer želimo da doprinesemo stvaranju što optimalnijih uslova za školovanje, obezbeđujući kadrove koji su u korespondenciji sa stanjem u privredi – rekao je Vučević. – Radimo na tome da naši sugrađani brže i lakše dođu do posla i da ne čekaju godinama na Birou rada. Obrazovni sistem mora biti usaglašen s tržištem rada, a to podrazumeva partnerski odnos sa sektorom privrede. Grad Novi Sad je konkurisao na nekoliko poziva za projekte prekogranične saradnje, među kojima je i onaj Srbija–Hrvatska, kako bismo najsavremenije opremili pojedine škole u Novom Sadu i omogućili učenicima kvalitetnu praktičnu nastavu na opremi koja odgovara zahtevima kompanija.

Novi Sad, naglasio je Vučević, prednjači u odnosu na druge lokalne samouprave kada je reč o izdvajanjima iz budžeta za obrazovanje, a ona se, pre svega, odnose na kapitalne projekte u osnovnim i srednjim školama.

Po rečima predsednika Aktiva direktora srednjih škola Novog Sada i direktora Tehničke škole „Mileva Marić Ajnštajn” Stanka Matića, plan upisa se potpisuje svake godine, ali je sada, u okviru reforme školstva i uvođenja dualnog obrazovanja, veliki značaj dat tom segmentu.

– Novi Sad je prvi grad koji je prepoznao važnost uvođenja dualnog obrazovanja i preduzima korake u tom pravcu – rekao je Matić. – Naša deca treba da budu osposobljena da mogu odmah nakon srednje škole da rade, ali i da imaju dobru osnovu za dalje obrazovanje.
D. Ristić

Uključilo se i 20 kompanija
Za sada, Plan je podržalo 20 kompanija iz oblasti energetike, građevinarstva, IT sektora, informisanja, kulture i drugih sektora, koje, po rečima Miloša Vučevića, komuniciraju sa srednjim školama da bi pružile podršku za obrazovanje kadrova koji su im potrebni.

– Naš je cilj da to postane šira društvena akcija i da motivišemo što bolju saradnju privrede i obrazovanja. To su prvi koraci, koje treba da prati prilagođavanje zakonske regulative, a sve u okviru implementacije dualnog obrazovanja – zaključio je Vučević, zahvalivši svim kompanijama koje su se do sada uključile u Plan upisa učenika u novosadske srednje škole.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *