„Dajners“ kartice odlaze u stečaj

„Dajners“ kartice odlaze u stečaj

„Dajners klub“ je 22. maja 2017. godine podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka zbog prezaduženosti. Trenutni iznos blokade 345 miliona dinara.

„Dajners klub“ odlazi u stečaj. Ogromni dugovi koje je ova kompanija napravila trgovcima, ne namirujući iznose koje je građanima uredno „skidala“ s kartica pri svakoj kupovini, uzeli su danak. Danas je i sam „Dajners klub“ podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka zbog prezaduženosti.

Korisnici ovih kartica su dobili obaveštenje da buduće rate uplaćuju na šalterima OTP banke.

„Dajners klub internacional“ iz Beograda podneo je nadležnom sudu zahtev za pokretanje stečajnog postupka. Razlog je prezaduženost „Dajners kluba“ koja je posledica dugogodišnje zloupotrebe i neodgovornog upravljanja od strane bivšeg menadžmenta, protiv kojeg su podnete krivične prijave – navodi se u saopštenju ove platne institucije.

Trgovci odavno ne primaju „dajners“ kartice, a računi ove kompanije su u blokadi od 3. maja ove godine. Trenutni iznos dospelog duga je 345 miliona dinara. Inače, ova firma je u vlasništvu „Erste kard kluba“.

Posle zaključenja transakcije i formalnog preuzimanja vlasništva od strane „Erste kard kluba“, utvrđene su nepravilnosti u poslovanju „Dajners kluba“ koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje i dubinske analize firme, a odnose se na utajene obaveze prema poveriocima, te neispravno prikazivanje potraživanja od klijenata. Iznos nepravilnosti u finansijskim izveštajima vrlo je značajan, te dodatna ulaganja u sanaciju navedenih dugovanja ne bi bila ekonomski opravdana – ističu u ovoj kompaniji. – Iz tog razloga, bez obzira na značajnu dosadašnju investiciju „Erste kart kluba“ i gubitak koji iz toga proizlazi, doneta je odluka o podnošenju zahteva za pokretanje stečajnog postupka. Reč je o potezu koji bi u ovakvim okolnostima preduzela svaka odgovorna kompanija.

Zaštita korisnika

Promenom vlasništva, postale su evidentne i dodatne nepravilnosti i gubici nastali u periodima pre dobijanja dozvole Narodne banke Srbije, koji su prikrivani falsifikovanim finansijskim izveštajima – ističu u NBS. – Prema Dajners klubu NBS je preduzela dodatne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite korisnika platnih usluga ovog privrednog subjekta.

Nema naknada

„Dajners klub“ u Srbiji doneo je odluku da se naknada za korišćenje kartice ne obračunava od 1. maja ove godine do daljeg, odnosno do ponovnog uspostavljanja sistema. Sve mesečne i godišnje naknade za koje su korisnici zaduženi do tog datuma biće stornirane, dok će uplaćena sredstva po tom osnovu biti vraćena.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *