„Dani Srpske u Srbiji“ od 15. do 21. septembra, 800 učesnika predstaviće RS

„Dani Srpske u Srbiji“ od 15. do 21. septembra, 800 učesnika predstaviće RS

U petak će u Beogradu biti otvorena manifestacija „Dani Srpske u Srbiji 2017“, u okviru koje će u 20 gradova Srbije, blizu 800 učesnika predstaviti Republiku Srpsku kroz njenu privredu, prosvetu, nauku, kulturu, umetnost i sport, najavio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Govoreći na konferenciji za medije organizovanoj povodom te manifestacije, Cicović kaže da su „Dani Srpske u Srbiji“ počeli 2013. godine „sa malo programa i želja“, a da su sada „narasli“ do 32 programa u 45 izvođenja u 20 srpskih gradova.

Scenario za manifestaciju, rekao je Cicović, napisali su Nele Karajlić i Vule Žurić. Što se tiče privrede i privredne saradnje Srbije i Srpske, Cicović kaže da će biti održane tri promocije privrednih potencijala Republike Srpske i susreti privrednika Srbije i Srpske.

Oni će biti održani 18. septembra u Vranju, 19. u Novom Sadu i 20. u Subotici.

Turizam, kao atraktivna privredna grana, kaže Cicović, zahteva više prezentacija, pa će osim u Vranju biti postavljeni i posebni turistički punktovi u Beogradu i Novom Sadu.

U Beogradu će oni biti postavljeni u petak i subotu (15. i 16. septembra) na početku Knez Mihailove ulice, a u Novom Sadu će punkt turističke ponude Republike Srpske biti na trgu ispred Gradske kuće 20. i 21. septembra.

– Tu će biti raznih specijaliteta s one strane Drine, i dobrog vina, a i malo muzike i pesme – rekao je Cicović.

Najznačajniji susret, prema rečima direktora Predsedništva Republike Srpske u Srbiji, kad je privreda u pitanju, biće održan poslednjeg dana manifestacije, 21. septembra, u vili Republike Srpske.

– Zamislili smo to kao Forum za uspostavljanje zajedničkog okvira za poslovanje u regionu – kaže on i dodaje da će Forum otvoriti predsednice vlada Srbije i Srpske, Ana Brnabić i Željka Cvijanović.

Cilj Foruma je, kaže, pokretanje dijaloga o usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz razmenu iskustava, predstavljanja najboljih primera u praksi i programa za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta.

Forum organizuje Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Cicović je najavio da će u Novom Sadu, u ponedeljak profesor doktor Ranko Popović održati predavanje o Ivi Andriću, povodom 125. godina njegovog rođenja.

U istoj sali, narednog dana, biće predstavljena i savremena književnost Republike Srpske, tačnije, pisci iz Banjaluke i Doboja.

Između ostalih događaja koje je Cicović najavio, u Nišu će biti održano veče muzike i poezije „Džez poezija kabare“, u Domu omladine u Kragujevcu, koncert rok grupe „Paranoid“ iz Rudog.

Gudački orkestar Banjalučke filharmonije sviraće u nedelju u Subotici.

Svečano otvaranje manifestacije “Dani Srpske u Srbiji“ održaće se u petak u Narodnom pozorištu u Beogradu u 18 sati.

Manifestaciju će blagosloviti Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej, a svečano otvoriti Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Manifestacija „Dani Srpske u Srbiji“ trajaće od 15. do 21. septembra i obuhvatiće sve oblasti kojima se Predstavništvo i inače svakodnevno bavi tokom godine.

Ovogodišnja minfestacija „Dani Srpske u Srbiji“ završiće se u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 21. septembra operom „Knez Ivo od Semberije“.

Manifestaciju će zatvoriti predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *