Deficit republičkog budžeta prepolovljen od prošle godine

Deficit republičkog budžeta prepolovljen od prošle godine

Deficit budžeta Republike Srbije u junu ove godine u odnosu na jun prošle godine više je nego prepolovljen, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Nenad Mijailović i istakao da je ukupan deficit države povećan zbog kapitalnih investicija.

Deficit budžeta u junu ove godine iznosio je četiri milijarde dinara, uključujući sva povlačenja iz projektnih zajmova, dok je deficit u junu 2014. godine bio 8,4 milijarde, naveo je Mijailović i ponovio da je taj deficit, za koji je odgovorna Vlada Srbije, više nego prepolovljen.

On je, međutim, dodao da je do pogoršanja rezultata u ukupnom deficitu države došlo zbog troškova na lokalnom, a ne na republičkom nivou, kao i zbog izvođenja kapitalnih investicija.

Mijailović je objasnio da, osim republičkog budžeta, postoji i konsolidovani deficit sektora opšte države, u koji su osim budžeta Republike, uključeni i deficiti lokalnih nivoa vlasti, AP Vojvodine, fondovi socijalnog osiguranja i dva javna preduzeća.

Deficiti na oba nivoa su izuzetno dobri i bolji od rezultata u 2014. godini, a najveći deo dobrog rezultata dolazi sa novoa Republike Srbije, precizirao je Mijailović. On je naveo da je deficit opšte države u junu 2015. iznosio osam milijardi dinara, a u junu 2014. godine 2,4 milijarde.

Taj rezultat na nivou opšte države nešto je lošiji, ali zbog lošijih rezultata ostalih nivoa vlasti, a ne republičkog budžeta, dodao je Mijailović.

Ti podaci iz deficita sektora opšte države nisu nužno loši, jer je deo tog deficita nastao zbog boljeg izvršenja kapitalnih investicija u javnim preduzećima, objasnio je Mijailović.

Putevi Srbije i Koridori Srbije koji grade i održavaju puteve su povukli više zajmova u junu ove nego u junu prošle godine i izgradili su i obnovili više puteva, i zato napravili veći deficit, istakao je državni sekretar Ministarstva finansija.

Napokon u junu uspevamo da poboljšamo te kapitalne investicije i zato te podatke možemo da tumačimo i afirmativno, istakao je Mijailović.

Kada se sve to ima u vidu, taj deficit opšte države je mnogo bolji u 2015. godini kada iznosi 35,3 milijarde dinara, nego u 2014. kada je bio 113, 2 milijarde dinara i to je postignuto najviše zahvaljujući uštedama u budžetu Republiku Srbije.

Izvor: 02.08.2015.Poslovno Jutro

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *