Delegacija kineske pokrajine Guangdong u poseti Bečeju

Delegacija kineske pokrajine Guangdong u poseti Bečeju

Najveća potiska opština bila je domaćin delegaciji kineske pokrajine Guangdong na čelu sa Čung Hujdijanom, zamenikom generalnog direktora Odseka za poljoprivredu. U delegaciji sestrinske pokrajine AP Vojvodine, bili su i predstavnici istaknutih kompanija iz oblasti poljoprivrede.

Goste su u poseti Bečeju pratili potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.

„Zahvalni smo Vladi APV što je, baš, našu opštinu odabrala kao jedinu koju će uvaženi gosti iz Kine posetiti. Nije to bez razloga, jer imamo šta da pokažemo i ponudimo za saradnju stranim investirima. Ovoga puta goste vodimo na farme PIK Bečej, govedarsku farmu Vase Džigurskog i u kompaniju za proizvodnju pilića „Šinković”, a upoznaćemo ih i s resursima koje nudi Industrijska zona“, rekao je u ime domaćina predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

Šef delegacije kineske pokrajine Guangdong, koja ima 120 miliona stanovnika i značajne potrebe za hranom, zahvalio se na srdačnom dočeku.

„Zadovoljni smo kako teku razgovori delagacija dve sestrinske pokrajine, raduje nas poseta individualnim kompanijama i farmama, jer želimo u dogledno vreme da sklopimo neki dugoročni posao s kompanijama iz Vojvodine“, rekao je Čung Hujdijan.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković je naglasio da su gosti iz Kine došli da se upoznaju s našim potencijalima iz oblasti stočarstva, pre svega, govedarstva i ovčarstva.

„Zainteresovani su za izvoz u njihovu pokrajinu, ali i kooperaciju s malim, srednjim i velikim farmama u Vojvodini“, naglasio je Đoković.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu mr Vuk Radojević, kao dojučerašnji prvi čovek bečejske opštine, znao je dobro gde treba da dovede delegaciju najmnogoljudnije zemlje sveta, jer je Bečej godinama epicentar agroindustrijskog kompleksa ne samo Vojvodine.

„Želimo da gostima iz pokrajine Guangdong približimo naše poljoprivredne potencijale, naučno stručni i celokupni zadružni sektor Vojvodine, kako bi bili u mogućnosti da objedinimo ponudu koja je neophodna za potencijalno partnerstvo. Gosti su iskazali interesovanje za investicije u poljoprivredu Vojvodine, unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje uz adekvatne prerađivačke kapacitete. Sa naše strane, obećavamo organizovanu poljoprivrednu proizvodnju, individualnu, preko zadružnih saveza i velikih agroindustrijskih kombinata“, zaključio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.

Opšti je utisak da su članovi delegacije kineske pokrajine Guangdong bili zadovoljni onim što su videli u Bečeju, koji je na reprezentativan način približio poljoprivredni, pre svega stočarski potencijal Vojvodine.                     

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *