Dinari ulaze u digitalni novčanik

Dinari ulaze u digitalni novčanik

Nije prošao ni mesec otkako je Narodna banka Srbije odobrila prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca, a interesovanje za tu novinu je sve veće. Našoj centralnoj monetarnoj instituciji javilo se još nekoliko privrednih društava koja su se interesovala za dobijanje dozvole za izdvanje elektronskog novca. Prvo odobrenje za izdavanje elektronskih dinara NBS je, u skladu sa Zakonom o platnim usugama, dao kompaniji iPay SEE. Kada su u pitanju elektronski dinari, konkurencija će se razigrati tek naredne godine. Dobićemo uskoro i prvi digitalni novčanik s dinarima. To će posebno biti dobro za preduzetnike i mali biznis, koji kod plaćanja domaćom valutom nisu mogli da korste usluge Pay Pala.

U NBS-u očekuju da i druge zainteresovane kompanije podnesu zahtev za izdavanje elektronskog novca jer će se na taj način povećati konkurencija na tržištu platnih usluga. Oni smatraju da će više učesnika  doneti oštriju borbu u međusobnoj tržišnoj utakmici i da će te komapnije biti značajni takmaci bankama kada su u pitanju usluge e-trgovine.

Kako u NBS-u kažu za „Dnevnik”, veća konkurencija neminovno bi trebalo da dovede do snižavanja cena usluga u toj oblasti i pojave raznovrsnijih i inovativnijih platnih rešenja. Ali, konkurencija se kod nas neće baš tako brzo zaoštriti: od trenutka podnošenja zahteva za izdavanje elektronskog novca pa do dobijanja dozvole treba da prođe najviše tri meseca. Pomenuti rok može biti kraći ukoliko komapnija koja od NBS-a traži dozvolu za ulazak na tržište elektronskog novca pripremi potrebnu dokumentaciju, odnosno ako ispuni sve zahteve koji se traže.

Trenutno dozvolu ima samo kompanija iPay SEE. Oni na osnovu dozvole mogu da rade plaćanje dinarima u onlajn kupovinama. Ta kompanija već je najavila da će od početka naredne godine početi testiranje usluga digitalnog novčanika. U pitanju je aplikacija koja će vlasniku elektronskog novca omogućiti da, osim plaćanja onlajn, elektronskim novcem plaća na prodajnim mestima isto kako to sada činimo karticom. Tako će građanima Srbije i na domaćem tržištu biti dostupne sve usluge koje pružaju globalni servisi poput Pay Pala, Skrila i njima sličnih.

Elektronski novac ne razlikuje se od papirnog ili onog koji koristimo putem kartica, odnosno može se koristiti za plaćanje robe i usluga te za prenos između vlasnika tih sredstava. A od izdavaoca elektronskog novca zavisi kakav će model izdavanja i prihvatanja elektronskog novca uspostaviti. U komapaniji iPay SEE, koja je prva dobila dozvolu, kažu da se uveliko pripremaju za lansiranje nove ponude na tržištu.

– Radimo na platformi koja preduzećima, a posebno malim kompanijama i preduzetnicima, treba da omogući trgovanje uz elektronski novac – objašnjava direktor marketinga u kompaniji Marko Petrović. – Trudimo se da to sve lanisramo do decembra jer je poznato da je pred Novu godinu uvek veća potrošnja.

D.Vujošević

Praktična priča

Većina domaćih potrošača nema iskustva kod plaćanja elektronskim novcem. On se dobija kada se na prodajnom mestu uplati odgovarajuća svota i ona se pretvara u e-novac. Korisnik dobija PIN od 16 brojeva te broj potvrde za onlajn plaćanja, a za sumu koju je uplatio, odnosno toliko može da potroši. Elektronski novac je sigurno sredstvo plaćanja. On nije povezan s tekućim računom ili bilo kojim drugim. Ako vlasnik izgubi potvrdu, može da blokira sredstva.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *