Direktori javnih preduzeća moraće da polažu test znanja

Direktori javnih preduzeća moraće da polažu test znanja

Vlada Srbije donela je uredbu o merilima za izbor direktora javnih preduzeća koja predviđa usmenu i pismenu proveru njihovog znanja.
Drugim rečima, pre nego što dođu do udobne fotelje prvog čoveka državne firme, moraće prvo da sednu u školsku klupu kako bi pred Komisijom za sprovođenje konkursa pokazali da li imaju znanje iz struke ali i stranog jezika i računara.
Ukoliko su preskočili većinu lekcija, dobiće najnižu ocenu, jedinicu, ako su samo neke, dvojku, a oni koji su štreberi trebalo bi da dobiju trojku.
Izvor iz Vlade tvrdi da će se ova novotarija primeniti na blizu 740 direktora koji bi vodili preduzeća u nadležnosti republike i lokalnih samouprava.
– Narednih dana trebalo bi da se formira komisija od strane vlade za preduzeća u njenoj nadležnosti, a to će morati da urade i lokalne samouprave. Za svako od preduzeća utvrdiće se pitanja, a Komisija će znanje kandidata vrednovati ocenama, od jedinice do trojke. Predmet ocenjivanja bi bilo poznavanje delatnosti preduzeća, propisa, veštine logičkog zaključivanja, organizacione sposobnosti i veštine upravljanja resursima. Proveravaće se i znanja stranih jezika kao i rada na računaru, i to od strane stručne osobe – kaže naš sagovornik.
On dodaje da je ovaj dokument kod mnogih direktora izazvao paniku, posebno na lokalu, jer im je jasno da ove provere ne mogu da prođu.
– Ako se dosledno budu primenjivali ovi kriterijumi, mnogi direktori koji su sada na funkcijama u velikim državnim sistemima ne bi dobili prelazne ocene. Naime, nije mali broj njih koji su diplome stekli na ne baš priznatim fakultetima i pod nerazjašnjenim okolnostima, a umesto struke, partija im je bila preporuka za funkciju – objašnjava naš izvor.
Stručnjaci su skeptični da će se ova uredba dosledno primenjivati.
– To je samo još jedna promena na papiru, a reč je opet o šminki, kojom će se zabašuriti najveća boljka svih vlasti, a to je da se javna preduzeća tretiraju kao partijski plen. Opet će se naći način da se progura kandidat po volji vlasti, tako da sumnjam da će neki vrhunski stručnjak iz energetike pobediti partijskog kadra za EPS. U nedostatku rešenja da se reše suštinski problemi javnih preduzeća, pribegavaju se parodičnim inovacijama. Postojećim zakonom je definisano kako se bira direktor pa mi je onda nejasno da li se ovakvim novotarijama raspisuje konkurs za prevodioca ili direktora javnog preduzeća – kaže Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija.
Direktori preduzeća mahom nisu želeli da komentarišu novi način izbora.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *