Đake za privredu školuju u Vrbasu, Pančevu, Pećincima…

Đake za privredu školuju u Vrbasu, Pančevu, Pećincima…

Za narednu školsku godinu prvi put se planira upis u srednje stručne škole u skladu s potrebama privrednih subjekata. U vrbaskoj opštini i okolini 20 privrednika se već izjasnilo za dualno obrazovanje i izrazilo potrebu za 90 učenika srednjih škola. Po rečima Jelene Stankov iz Regionalne privredne komore Novi Sad, 16 poslodavaca iz Vrbasa želi da primi na praksu 67 učenika, a još četiri poslodavca iz okolnih mesta primiće još 23, tako da već sada postoji zainteresovanost za školovanje 90 učenika za određena zanimanja potrebna privredi.

Po deset učenika na praktičnu nastavu primiće firme: „Karneks”, „Trivit-pak”, „Medela”, „Jurošević” AD, „Merkator” i „MK grupa”. Koordinatorka sistema dulanog obrazovanja za opštinu Vrbas Mira Nedić ističe da ta lokalna samouprava prednjači među opštinama u Vojvodini kada se govori o odazivu privrednih subjekata za uključivanje u taj sistem.
– U sistemu dualnog obazovanja će biti 90 učenika iz naših škola – rekla je Mira Nedić. – Ti rezultati su veoma ohrabrujući zahvaljujući angažovanom timskom radu ljudi iz lokalne samouprave, s predsednikom opštine i direktorima škola, posebno Srednje stručne škole „4. juli”, na čelu, kao i saradnji sa čelnicima sektora za obrazovanje i privredu u opštinama Kula, Srbobran i Mali Iđoš.

Za novi način upisa – mada je on kod njih zaživeo još pre četiri godine – priprema se i pećinačka opština. U tamošnjoj Srednjoj tehičkoj školi „Milenko Vekić Neša” već se obrazuju industrijski mehaničari, od kojih je prva generacija već počela da radi u nemačkom „Bošu”. Po rečima načelnice Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave Pećinci Snežane Gagić, ideja dualnog sistema obrazovanja je da učenici odmah po završetku školovanja budu u potpunosti spremni za rad u proizvodnji jer se na taj način privrednicima obezbeđuju kvalifikovani radnici, a učenici dobijaju veću šansu da se odmah zaposle.
– Uvođenje obrazovnog profila industrijski mehaničar pokazalo se kao pun pogodak – istakla je direktorka STŠ „Milenko Verkić Neša” Spomenka Rakić. – Taj profil smo uveli u saradnji s kompanijom „Boš“ i GIZ-om i za njega vlada sve veće interesovanje među učenicima. Verifikovali smo osam novih obrazovnih profila i cilj nam je da budemo škola čijim su obrazovnim profilima zadovoljni i privrednici i učenici jer je, dugoročno gledano, samo takav pristup prihvatljiv i održiv.
Privrednici Zapadnobačkog upravnog okruga iskazali su potrebu za školovanjem šivača, zidara, armirača, bravara, traktorista i mehaničara. Mnoge kompanije koje posluju u tom okrugu spremne su da u svojim pogonima obezbede učenicima praksu.
Veliko interesovanja vlada i kod privrednika pančevačke opštine. Šesnaest privrednih subjekata izjasnilo se za školovanje proizvodnih zanimanja, a najviše za operatera na mašinama, bravara, elektrostruku, za tekstilnu, trgovačku. Četiri škole u Pančevu već su prikupile izjave poslodavaca i ulaze u proces dualnog obrazovanja, dok ostale srednje škole imaju kontakt s privednom već nekoliko godina.
Lj. Malešević

Privrednici na odbrani maturskih radova
Direktor Tehničke škole u Staroj Pazovi Lazar Đukić ističe da je veoma važno da se poslodavci upoznaju s veštinama i znanjima učenika.
– U prethodnom periodu naša škola stavila je akcenat na prikazivanje kompetencija svojih učenika – naveo je Đukić. – Naime, u razgovoru s privrednicima uočeno je da se oni prilikom izbora radnika više bave nazivom obrazovnog profila nego stvarnim znanjem. Iz tog razloga su organizovani susreti s privrednicima u školi, na Sajmu privrede kao i u samim firmama. Privrednici su prisustovali i odbrani maturskih radova i završnim ispitima, što im je omogućilo neposredno upoznavanje sa stečenim kompetencijama maturanata – budućih radnika. Sve to je rezultiralo nizom ponuda za zapošljavanje naših radnika u firmama kao što su „4-M”, „Čelik”, SAVPO, „Energopet” i druge.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *