Dobijena prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu

Dobijena prva dozvola za izvoz jagnjetine u Kinu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio je 18. maja 2017. godine da je Srbija dobila prvu dozvolu za izvoz jagnjećeg mesa u Kinu.

Nedimović je tokom posete 84. Međunarodnom poljoprivrednom sajmi u Novom Sadu, novinarima pokazao kako izgleda certifikat, odnosno dozvola za izvoz jagnjetine u najmnogoljudniju zemlju sveta.

Prema rečima ministra, prva klanica je dobila dozvolu za izvoz, a do kraja juna još osam klanica će dobiti takvu dozvolu koja će im omogućiti izvoz neograničenih količina jagnjetine.“Što se tiče goveđeg mesa, neophodno je da se završi još samo nekoliko detalja i vrlo brzo ćemo moći u Kinu, takođe u neograničenim količinama, da izvozimo i govedinu“, rekao je Nedimović.

Što se tiče svinjskog mesa i mleka, on je kazao da bi do kraja godine trebalo da dobijemo i te dozvole, kao i dozvole za izvoz suvih šljiva. Nedimović je zahvalio svim ljudima iz Ministarstva poljoprivrede i ljudima iz Kine na urađenom velikom poslu, a kako je naglasio, najveći zahtevi pred našim proizvođačima su u delu kvaliteta, jer „kinesko tržiste je izuzetno probirljivo i na njega može da prođe samo najkvalitetnija roba“.

Ministar je na Novosadskom sajmu, zajedno sa v.d. šefa delegacije EU u Srbiji, Oskarom Benediktom, obišao štand Ministarstva i Master halu Novosadskog sajma.On je rekao da ministarstvo na čijem je čelu ima dobru saradnju sa delegacijom EU u Srbiji, posebno u projektima vezanima za IPARD projekte, a kako je naglasio, krajem septembra ili početkom oktobra, mogli bi biti raspisani i prvi konkursi za naše poljoprivrednike za sredstva iz pomenutog IPARD-a.

„U ovoj godini, po prvi put ćemo imati potpuno završenu priču oko učešća u IPARD projektima i po prvi put ćemo povući sredstva namenjena u tu svrhu“, rekao je Nedimović v.d. šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da poseti Sajam istakavši da je to sjajna sajamska priredba.

„Srbija u odnosu na EU ima suficit od 600 miliona evra kada je reč o izvozu poljoprivrednih proizvoda. Veliki napredak je ostvaren u tom delu, a potrebno je dalje raditi na preradi hrane“, kazao je on. 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *