DOBRA VEST ZA DUŽNIKE: Banke će smanjiti rate kredita

DOBRA VEST ZA DUŽNIKE: Banke će smanjiti rate kredita

Dužnici koji imaju rate u evrima u narednom periodu plaćaće nešto manje rate duga jer je evropska međunarodna kamata „Euribor“ skliznula u minus.

To je dobra vest i za države koja će, takođe, moći jeftinije da se zadužuju. Ovaj istorijski minimum Euribora direktno utiče i na smanjenje kamatnih stopa kredita u evrima, ali u kojim momentima će biti niži zavisi od uslova ugovora dužnika.

Kod kredita u otplati, kao i kod novougovorenih kredita, kamatna stopa se usklađuje svakih šest meseci, u skladu sa promenom vrednosti šestomesečnog Euribora, o čemu se klijenti uredno obaveštavaju. Samim tim, padom vrednosti Euribora dolazi i do smanjenja rate.

Ekonomista Mlađan Kovačević napominje da će smanjenje kamata zavisiti od toga da li će Narodna banka Srbije i druge institucije imati hrabrosti i smelosti da podvuku bankama jer su one, kako kaže, često ponašale nekorektno prema dužnicima, pogotovo kada se readilo o promenjivim kamatnim stopama.

– Nadam se da će ovog puta zaista sve banke da se drže onog što su prihvatile i da neće biti onih koji će pokušati da oštete dužnike – rekao je Kovačević.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *