Dogodine i u Vojvodini Godina preduzetništva

Dogodine i u Vojvodini Godina preduzetništva

Srpska ekonomija je ove godine znatno bolja nego prethodnih, a taj trend će biti dogodine još bolji, zaključak je s panel-diskusije „Ekonomsko okruženje i perspektive za razvoj biznisa”, na kojoj su analitičari i ekonomski stručnjaci razgovarali o mogućnostima za razvoj biznisa u Srbiji i uticaju makroekonomskih trendova na poslovanje. Diskusiju je i ove godine organizovala Sosijete ženeral banka Srbije, a učestovali su potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković, predsednik UO Sosijete ženerala Srbija Goran Pitić, izvršni direktor i član IO Novosadskog sajma Mirko Majstorović, direktor pivare Novi Sad „Hajneken” i predstavnik NALED-a Goran Popović i šef Službe Sosijete ženerala Srbija za makroekonomska istraživanja i analize Dragoslav Veličković.
Ivan Đoković je objasnio da su rezultati vojvođanskog izvoza mnogo bolji nego što to statistika prikazuje. Naime, Vojvodina je, po statističkim podacima, i najveći izvoznik i najveći uvoznik u Srbiji, ali mnoge kompanije koje proizvode i rade u pokrajini imaju sedište u Beogradu pa se pokrajini taj izvoz ne uračunava. Da se ono što se proizvede u Vojvodini računa u njen uvoz, njeni rezultati u celokupnom izvozu države bi bili još bolji, iako su sada gotovo trećina ukupnog izvoza.
Pokrajinski sekretar za privredu najavio je da će od naredne godine, a čini se to i sada, Pokrajina na više načina pomagati privrednike i preduzetnike. Tako najavljuje pomoć preduzetnicima kroz edukaciju, obuku, davanje bespovratnih sredstava, subvencija i svih drugih vidova pomoći koji mogu doprineti razvoju biznisa. Po Đokovićevim rečima, naredne godine će i u Vojvodini, kao što je to ove u Srbiji, biti uvedena Godina preduzetništva, da bi se postojeći preduzetnički duh unapredio, ali i da bi se mnogi drugi stimulisali da krenu tim putem.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *