Dogovoreni izvozni aranžmani u Rusiju od oko 12 miliona evra

devizno_poslovanje

Dogovoreni izvozni aranžmani u Rusiju od oko 12 miliona evra

Privredna Komora Srbije ocenila je da je nastup srpskih kompanija prehrambenog sektora na sajmu „Prodekspo 2018“ u Moskvi bio uspešan što potvrđuje, kako je navela, dogovor o potpisivanju devet ugovora i tri predugovora.

Ukupna vrednost dogovorenih izvoznih aranžmana u Rusku Federaciju je oko 12 miliona evra, navodi PKS.

U saopštenju se navodi da je Federalna agencija za bezbednost hrane Ministarstva poljoprivrede Rusije dodelila specijalno priznanje kompaniji „Carnex“ za kvalitet proizvoda.

Zlatne medalje za najbolje „Carnex“ proizvode, dodaje se, dodeljene su u kategorijama: gulaši od govedine i svinjetine, paštete od svinjskog i pilećeg mesa i mesni doručak, dok je srebrnom medaljom nagrađeno gotovo jelo pasulj sa slaninom.

Priznanje je osvojeno u konkurenciji 2.450 izlagača iz 63 zemlje i 31 nacionalne izložbe.

Nastup 15 kompanija iz Srbije na jubilarnoj, najvećoj sajamskoj manifestaciji u Muskvi, organizovali su PKS, Razvojna agencija Srbije, uz podršku programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), kroz projekat „Pomoć za trgovinu – podrška proizvodnim kapacitetima u poljoprivrednom sektoru“, koji finansira Vlada Ruske Federacije.

Na nacionalnom štandu Srbije nastupili su: „Bahus“ iz Paraćina, „Meggle SRBIJA“ iz Kragujevca, PIP iz Novog Sada, Carnex iz Vrbasa, „Beocapra“ iz Šida, Zemljoradnička zadruga Moravac iz Leskovca, „Nectar“ iz Bačke Palanke, Kuč-company iz Kragujevca, Mlekara Šabac, kao i firme sa sedištem u Beogradu – ITN group, Master fruits, „Mundorama“, Nacionalna distribucija, „Zlatiborac“, i „Mirax agrar“.

„Prodekspo 2018“ održan je od 5. do 9. februara, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *