Dok je biro pun, nema većih plata

Dok je biro pun, nema većih plata

Iako je privreda za godinu utrostručila dobit, zarade zaposlenih su minimalno rasle. Srpske firme u 2016. zaradile čak 229,3 milijarde dinara.

Privreda Srbije lane je duplirala dobit. Tek u odnosu na 2014. godinu poslovanje je višestruko bolje – od minusa od 132,6 milijardi dinara, firme su stigle do profita od 229,3 milijarde dinara. Od ovog uspeha, međutim, zaposleni nisu imali mnogo vajde – prosećna zarada je porasla za svega 1.500 dinara.

U prošlogodišnje uspehe valja ubrojati i rast zaposlenih. Prema finansijskim izveštajima preduzeća su uposlila 45.157 više radnika, od kojih je 20.000 mesto našlo upravo u malim i srednjim preduzećima. Poslodavci, međutim, pojašnjavaju da dokle god je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje popunjena, nerealno je očekivati da će oni postati izdašniji.

– Plate u realnom sektoru se utvrđuju na osnovu više stvari – kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. – Veći profit se dobija kada su troškovi manji od prometa. Ako plate miruju, profit se povećava zahvaljujuci tome što plate nisu veći trošak. Da su plate veći trošak, profit bi bio manji. A kada će profit uticati na veće plate, zavisi pre svega od tržišta rada. Da na njemu nema viškova kadra, onda bi poslodavci morali da povećaju plate i bore se tako za kadar. Određena zanimanja, koja su tražena, i sada imaju zarade bolje od proseka.

Skoro identicno objašnjenje nude i ekonomisti. Dokle god radnici strepe da će im poslodavci bez muke naći zamenu, prilicno efikasno rade i bez povišice.

– Iznos plata se formira na osnovu više faktora, a jedan od njih je rezulatat preduzeća i profit firme – objašnjava Zoran Grubišic sa Beogradske bankarske akademije. – Privatna preduzeća sama, a državna prema politici Vlade, donose odluke kako će rasporediti dobit. Na njima je da odluče hoće li isplacivati dividende ili povećavati zarade. Ali tu je bitan i drugi faktor, a to je opšta atmosfera – stanje na tržištu rada. Očigledno je klima takva da ne moraju da plate više, jer je to za njih definitno trošak.

 

Dobri još bolji

U 2016. godini sa dobitkom je poslovalo 57.160 preduzeća. Tu godinu je u minusu završilo 27.194 preduzeća. Oni koji su imali profit, on je bio 17,5 odsto veći nego u 2015. godini, dok su gubitaši smanjili gubitak za 21,2 odsto. Rezultat nije iskazalo 13.189 preduzeća.

Sociolog Nada Novaković, naučni saradnik u Institutu društvenih nauka, upozorava na činjenicu da u Srbiji 100.000 radnika svakodnevno ide na posao, a za svoj rad ne dobija ni dinara. Sindikalni izvori dodaju još pola miliona zaposlenih koji svakodnevno idu na posao, a zarade im kasne od nekoliko meseci do pola godine.

– Naš radnik manje je plaćen nego radnik u Kini – ističe Nada Novaković. – Politika privlačenja stranih investitora sa jeftinom radnom snagom pokazala je i tamnu stranu medalje. Na jednoj su subvencije, oslobađanje od poreza, carina i druge povlastice poslodavcima. A na drugoj je nesigurnost, izrazito niske, neredovne zarade i siromaštvo zaposlenih. Kapit
alisti iznose profit i uvečavaju svoje bogatstvo, radnicima ostaju neredovne, niske i često „zakinute“ najamnine, neoverene zdravstvene knjižice, nepovezan radni staž, maksimalna eksploatacija i skoro nikakva radnopravna i sindikalna zaštita.

 

Ocekujemo rast

Sindikati upozoravaju da, iako je u iznosu prosečna zarada nešto malo veća, troškovi života su je pretekli.

– Plata realno nije porasla, već je, u stvari, pala zbog porasta vrednosti potrošacke korpe – ističe Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. – Prema najavama premijera već sada će, do kraja godine, doći do povećanja plata. Nadam se samo da to nije rečeno tek tako, i ja očekujem da zarade porastu izmedu pet i 10 odsto. Mi stalno govorimo o rastu plata, a važno je, u stvari, da prvo dodemo do nivoa od pre smanjenja zarada za 10 odsto. Privredni rast treba da bude dupliran, da bi plate porasle za novih pet do 10 odsto, što je nerealno ocekivati.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *