Doprinos razvoju tržišne privrede

Doprinos razvoju tržišne privrede

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktorka Agencije za osiguranje depozita Lidija Perović potpisali su memorandum o saradnji koji bi trebalo da doprinese unapređenju ambijenta za razvoj tržišne privrede i stabilnosti finansijskog sistema.

Po Čadežovim rečima, ciljevi sporazuma su, pre svega, saradnja na unapređenju regulatornog okvira i prakse kroz predloge i pokretanje zajedničkih inicijativa pred nadležnim organima, u oblasti tržišta kapitala, posebno u delu zaštite investitora, osiguranja depozita preduzetnka, mikro, malih i srednjih preduzeća, osiguranja delatnosti osiguranja, u delu privatizacije društava za osiguranje, kao i stečaja, likvidacije, naplate potraživanja poverilaca.

– Predviđeni su zajednički sastanci sa deponentima, klijentima, poveriocima banaka i osiguravajućih društava, koje su u portfelju Agencije, pružanje podrške sporazumnom finansijskom restrukturisanju privrednih subjekata, radi efikasnije naplate potraživanja – istakao je Čadež.

– Naš zajednički cilj je da dođemo do strateških partnera za kompanije i pomažemo im da ostanu konkurentne.

Po rečima Lidije Perović; ekspertski timovi PKS i Agencije za osiguranje depozita obezbediće neometan tok informacija između institucija, posebno u smislu razmene iskustava s partnerima PKS i regionalnog povezivanja, a saradnja dve institucije doprineće jačanju finansijske stabilnosti, boljoj dinamici tržišta kapitala i poboljšanju opšteg poslovnog ambijenta.

Izvor: Dnevnik

…………………………

 

Za dame ima posla u IT sektoru

 

Sektor informacionih tehnologija jedan je od najperspektivnijih za zapošljavanje u Srbiji i otvara prostor za brojna radna mesta, kako za muškarce, tako i za žene. Sve više pripadnica lepšeg pola odlučuje se da izgradi profesionalnu karijeru na tom polju, boreći se protiv predrasuda na koje tu nailaze.

Na konferenciji „Žene u IT-u 2“, u organizaciji projektnog udruženja „Biznisnova“, održanoj nedavno u Novom Sadu, govorilo se o tome koliko taj sektor stvara ženama priliku da profesiji pristupe jednako kao muškarci. Rad od kuće, plata mnogo veća od prosečne, kao i činjenica da su zanimanja u IT sektoru deficitarna, samo su neke od prednosti koje mogu pokrenuti žene na informaciono-tehnološkom polju.

Projektna menadžerka u udruženju „Biznisnova“ Marija Prokopić za „Dnevnik“ je kazala da taj sektor nudi mogućnost pokretanja sopstvenog posla.

– U svetu se žene ohrabruju da se zaposle u tom sektoru jer je dokazano da su heterogeni timovi uspešniji, tako da je kombinacija muškog i ženskog pola više nego dobrodošla u IT sektoru – zaključila je Marija Prokopić, i dodala da žene na taj način minimalizuju predrasude da taj sektor nije za njih.

Cilj konferencije bio je da ohrabri, edukuje i motiviše žene da preduzmu aktivne korake u svom profesionalnom razvoju. Studentkinje, mlade žene i dame koje teže da promene karijeru ili pronađu posao imale su priliku da slušaju motivacione govore i predavanja uspešnih govornica koje su s njima podelile svoja iskustva i korisne savete za rad u IT sektoru.

Psiholog u agenciji „Tim“ Milica Novkov za naš list ističe da se programerska, inženjerska i slična zanimanja više vezuju za muškarce, ali da se javlja sve veći broj žena zainteresovanih za te poslove.– Bitno je da se žene osnaže, imaju samopouzdanja i ne odustaju kad naiđu na prepreke, neuspehe i druge otežavajuće okolnosti – kazala je Milica Novkov, i dodala  da uprkos rezultatima istraživanja da su muškarci organizovaniji i sistematičniji od žena, to ne znači da su žene manje uspešne. – Treba da veruju da imaju znanja i kompetencija za rad u IT sektoru, da budu hrabre i sasvim sigurno, postići će i velike rezultate.

Internet strateg Dragana Đermanović kaže da žene u biznis unose odnos emocija, energije, bliskosti i mentorstvo prema svojim saradnicima.

– Ne postoji poslovna grana, ne samo kod nas već i u svetu, u kojoj IT nije veoma značajan za razvoj biznisa – naglasila je Dragana Đermanović. – U svim oblastima poslovanjima IT predstavlja esencijalnu vrednost koja ubrzava biznis, dalje ga razvija i čini konkurentnim.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *