Dosad oduzeli 95 kombi vozila

Dosad oduzeli 95 kombi vozila

Inspektori za mesec i po od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju obavili 310 kontrola.

Od početka primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, pre mesec i po dana, iz saobraćaja je isključeno 95 kombi vozila. U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture kažu da su u zavisnosti od težine učinjenog prekršaja vozila vlasnicima oduzeta na po 10, 30 ili 90 dana.

Inspektori su obavili 310 kontrola, uglavnom na graničnim prelazima, ali i na saobraćajnicama širom Srbije, što znači da su sa drumova „uklonili“ gotovo svako treće vozilo koje su zaustavili.

– Inspektori su proveravali dokumentaciju potrebnu za obavljanje određenih vrsta prevoza koja je propisana zakonima – objašnjavaju u resornom ministarstvu. – Nepravilnosti koje su najčešće utvrđene su naplaćivanje usluge prevoza bez izdavanja prevoznih isprava putnicima i nelegalno obavljanje javnog prevoza putnika putničkim vozilima.

U Ministarstvu napominju da je kombi prevoz putnika, odnosno prevoz putnika putničkim vozilom sa manje od 10 sedišta zabranjen. Ističu da je određeni broj privrednih društava svoje poslovanje uskladio sa Zakonom o turizmu, koji im omogućava da iznajmljuju putnička vozila sa ili bez vozača, odnosno da posluju kao rentakar ili limo servis.

Prevoznici tvrde da situacija nije tako idilična i da im nije lako da se prilagode novim propisima.

– Nadležni se ne pridržavaju dogovora i zato smo tražili novi sastanak narednih dana – tvrde prevoznici. – „Prebacili“ su nas na Zakon o turizmu, a kontroliše nas i kažnjava saobraćajna inspekcija. Ulaze u vozila i maltretiraju ljude i ispituju ih.

 

Jedan zakon brani, drugi dozvoljava

Prevoz „od vrata do vrata“ po novom zakonu nije dozvoljen, a vlasnici kombija sada mogu da ih iznajmljuju turistima, glumcima ili muzičarima i uz potpisani ugovor o zakupu. To im omogućava Zakon o turizmu iz 2009, ali je potrebna preregistracija. U Zakonu stoji da se javnim prevozom ne mogu baviti vlasnici vozila sa manje od deset sedišta i nadležni tvrde da od toga nema odstupanja. Prevoznici se ipak nadaju da će uspeti da održe staru formu poslovanja, tako što će i sa putnicima potpisivati ugovor o iznajmljivanju vozila.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *