Dozvole napreduju, parafiskalni nameti dave

Dozvole napreduju, parafiskalni nameti dave

U Privrednoj komori Srbije su predstavljeni rezultati pete godišnje poslovne ankete „1.000 preduzeća”, koji ukazuju na to da se poslovno okruženje u Republici značajno poboljšalo u određenim oblastima, u drugima su rezultati manje impresivni, dok se u određenom broju sektora beleži nazadovanje. Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je posebno ukazala na to da su preduzetnici zadovoljni što je poboljšano i ubrzano izdavanje građevinskih dozvola.

– Polovina kompanija je prošle godine izrazila nezadovoljstvo zbog izdavanja građevinskih dozvola, a ove godine je taj broj pao na 23 odsto – objasnila je Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. – Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, ali se vidi napredak, a to je ostvareno veoma važnim reformskim zakonima koji su se ticali problema koji su se godinama nagomilavali. Zbog tih problema investitori nisu mogli da obavljaju svoje poslove. Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da ta anketa pomaže da se vidi šta traže privrednici i šta su prepreke u njihovom poslovanju.

– Važno je znati šta misle preduzetnici da bi se sprovodile reforme i videlo kako deluju već preduzete – ukazao je on. – Vlada je koristila ta istraživanja za preduzimanje koraka u mnogim oblastima.

Kirbi je pohvalio reforme koje je Vlada Srbije preduzela u proteklom periodu, posebno ističući da je reforma izdavanja građevinskih dozvola prepoznata kao jedna od najvažnijih u poslednjih nekoliko godina. S tim u vezi je konstatovao da se više gradi, što jasno ukazuje na rezultate reforme.

Godišnja anketa pokazuje u kojim je oblastima ostvaren napredak, a u kojima i dalje postoje prepreke u pogledu konkurentnosti i privrednog rasta u Srbiji, a anketa je izrađena u saradnji s „Ipsos strateyik marketingom”, a uz podršku PKS-a.

Među oblastima kod kojih je ove godine primećeno značajno poboljšanje su dobijanje građevinskih dozvola, izvršni postupak i dobijanje dozvola za obavljanje delatnosti. Od svih elemenata regulatornog okvira u Srbiji parafiskalni nameti imaju najnegativniji uticaj. Privrednici su, među aspekte regulatornog okvira koji nepovoljno utiču na poslovno okruženje, uvrstili poreze i doprinose na zarade, porez na dodatnu vrednost, poresku administraciju, sivu ekonomiju i administrativne procedure. Međutim, privrednici su te oblasti ocenili manje negativno ove godine, pri čemu je značajno poboljšanje zabeleženo kod poreza na dodatnu vrednost.

Namajnje problematični elementi regulatornog okvira su dozvole za obavljanje delatnosti, inspekcije, carine i procedure vezane za spoljnu trgovinu i građevinske dozvole. Nažalost, ta poboljšanja nisu dovela do toga da privrednici manje vremena i novca troše na rešavanje regulatornih pitanja – oba ta pokazatelja su u 2015. praktično identična onima iz prethodne godine.

Korupcija manja, ali je tu

Ispitanici su nastavili da navode da korupcija ima manji uticaj na njihovo poslovanje, ali 12 odsto privrednika smatra da korupcija veoma mnogo ugrožava njihovo poslovanje, a 37 odsto navodi da im korupcija donekle ugrožava poslovanje.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *