Dragi zasladio ponudu bankama ne bi li podstakao kreditiranje

Dragi zasladio ponudu bankama ne bi li podstakao kreditiranje

TLTRO, mere koje je prošle nedelje najavio prvi čovek Evropske centralne banke, omogućiće ostalim bankama da uzimaju kredite od ECB uz kamatu koja bi mogla pasti čak na nivo kamatne stope na depozitne olakšice.

Pre najave Evropske centralne banke (ECB) da će sniziti kamatne stope i proširiti program kvantitativnog popuštanja, delovalo je da su banke u evrozoni ozbiljno izložene negativnim kamatnim stopama. Međutim, Mario Dragi (Mario Draghi) možda je našao način da one u toj negativnoj situaciji pronađu neke dobre strane.

Nove ciljne dugoročne operacije refinansiranja (TLTRO), koje je u četvrtak najavio predsednik ECB, omogućiće bankama da uzimaju kredite od centralne banke uz kamatu koja bi mogla pasti čak na nivo kamatne stope na depozitne olakšice – a ona trenutno iznosi minus 0,4 odsto – u zavisnosti od toga koliko pozajmljuju kompanijama i potrošačima.

„Ovim su pružili ogromnu pomoć bankama“, kaže Geri Kirk (Gary Kirk), portfolio menadžer u kompaniji „Tventi for aset menadžment“ (TwentyFour Asset Management), koja kupuje dužničke hartije od vrednosti izdate u evrozoni. „TLTRO koje je on (Dragi) najavio je veoma, veoma dobar način da se zaobiđe pitanje negativnih kamatnih stopa, pošto stvara zaista loše raspoloženje kad je reč o prihodima banaka“.

Vodeći bankari upozorili su prethodne nedelje da će negativne kamate dodatno oslabiti profitabilnost banaka, dok su bankarske akcije i obveznice zabeležile drastičan pad vrednosti ranije u toku godine zbog sličnih razloga za zabrinutost. „Bankama se na taj način daje besplatan novac“, dodaje Kirk. „Mogli biste očekivati znatno bolje raspoloženje kad je reč o bankarskom riziku“

Vrednost akcija evropskih banaka i nekih od njihovih najrizičnijih obveznica naglo je porasla nakon najave novog načina obračunavanja kamate pre nego što je posustala kasnije u toku istog dana. Prvi od četiri TLTRO programa biće pokrenut u junu ove godine, s rokom dospeća od četiri godine.

„Ovde nije nužno reč o bankarskom sektoru. To je pokušaj da se uvedu niže kamatne stope u realnu ekonomiju, niži troškovi pozajmljivanja, bilo kupovinom korporativnih obveznica i snižavanjem troškova pozajmljivanja za korporacije, bilo direktno, preko kanala bankarskog kreditiranja“, kaže Lojd Haris (Lloyd Harris), analitičar u kompaniji „Old mjučual global investors“ (Old Mutual Global Investors).

Pojedini investitori iz hedž fondova rekli su da je novi TLTRO program najbitnija najava dana u kojem je ECB povukao hrabre poteze: to je način da se podstakne kreditiranje, kao i da se podrže neke od slabijih banaka u evrozoni ili takozvane banke drugog reda.

Ovaj program deluje kao „razuman način da se banke ohrabre da daju kredite fizičkim licima“, kaže jedan investitor, s obzirom na to da pozajmljuju novac bez ikakvih troškova, a zatim dobijaju nagradu u vidu negativnih kamata kad nekome odobre kredit, što praktično znači da im se kreditiranje plaća.

ECB je već koristio slične mere. Prethodne operacije finansiranja, poznate kao dugoročne operacije refinansiranja (LTRO), uglavnom su korišćene da bi se pomoglo bankama, koje su pozajmljivale novac od centralnih banaka i kupovale vladine obveznice s visokim prinosima.

„Bili smo u krizi kad je počela primena prvobitnog LTRO“, kaže Haris. „Trenutno kriza nije izvesna.“

Pojedini analitičari kažu da je ECB takođe odgovorio na zabrinutost banaka snižavanjem kamate prilikom refinansiranja, po kojoj komercijalne banke pozajmljuju od centralne banke za pet baznih poena na nula.

Ken Votret (Ken Wattret), jedan od direktora odeljka za evropsko tržište banke BNP Paribas, rekao je da je ovo smanjenje „po svoj prilici osmišljeno kako bi se uticaj koji spuštanje kamatne stope (na depozite) još dublje u negativnu zonu ima na banke ublažio.“

Izvor: Kurir, FINANCIAL TIMES

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *