Država ne zainteresovana za organsku proizvodnju

Država ne zainteresovana za organsku proizvodnju

Proizvođači organske hrane smatraju da naša država nedovoljno vodi računa o organskoj proizvodnji jer, kako kažu, u Sloveniji su subvencije po hektaru 800 evra, a kod nas samo 8.000 dinara. Nada Letić iz Čeneja dugi niz godina se bavi ovom vrstom poljoprivredne proizvodnje za koju kaže da nije komplikovana, ali da zahteva puno truda i rada.

 

Nada Letić na organski način uzgaja boraniju, tikvice, papriku, paradajz. Za takvu proizvodnju odlučila se prvenstveno zbog porodice, jer se povrće ne tretira hemijskim sredstvima, već koristi preparate na biljnoj bazi.

„Samo treba mnogo više da se radi i biljke moraju svaki dan da se obilaze“, rekla je Nada Letić.

Sve je veći broj proizvođača koji žele da iz konvencionalnog pređu na organski način proizvodnje, a i sve više mladih odlazi na selo i započinje takav način proizvodnje.

Iz mreže ženskog preduzetništva u organskoj proizvodnji kažu da je u takvoj proizvodnji najvažnija edukacija i obuka koju oni šire kroz udruženja žena u Vojvodini.

„Zamisao je da postoje škole organske proizvodnje da sve žene koje su obučene za organsku proizvodnju same kasnije uče ostale proizvođače koji žele da se bave takvom proizvodnjom“, rekla je za RTV preduzetnica Milica Popović.

Da je organska proizvodnja sve popularnija, pokazuje i interesovanje banaka da finansiraju takve projekte. NLB banka raspisala je konkurs za najbolji projekat u oblasti organske proizvodnje koji je otvoren do 15. avgusta.

Izvor: RTV

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *