Država poklanja pare za kupovinu opreme

Država poklanja pare za kupovinu opreme

Program za nabavku opreme za mala i srednja preduzeća i one koji vode dvojno knjigovodstvo biće objavljen tokom naredne sedmice ili najkasnije krajem meseca.

– Razvojni program će biti otvoren u toku juna – najavila je Marija Stošković iz Sektora Ministarstva privrede za mala, srednja preduzeća i preduzetništvo.

Ona je podsetila na to da je Vlada Srbije donela odluku da 2016. bude Godina preduzetništva i za te namene opredeljeno je 16 milijardi dinara za programe podrške malim i srednjim preduzećima, od čega su 4,4 milijarde bespovratna sredstva.

Privredna komora Beograda i Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograda organizovale su  predstavljanje Godine preduzetništva i programe koji se nude. Marija Stošković je navela da to praktično znači da se sistemski pristupilo objedinjavanju svih programa podrške malim i srednjim preduzećima s nacionalnog nivoa. Ministarstvo privrede je, dodala je, ponudilo četiri programa. Jedan podrazumeva nefinansijsku podršku, odnosno edukaciju i obuku, koja se sprovodi po celoj Srbiji, a tri programa su osmišljena kao finansijska podrška malim i srednjim preduzećima.

– To su program za nabavku opreme, za mala, mikro preduzeća i preduzeća koja vode dvojno knjigovodstvo. Taj poziv biće objavljen u toku sledeće nedelje, a drugi program je finansijska podrška početnicima, odnosno start-ap programi za početnike i one koji tek planiraju da registruju svoj biznis – rekla je Marija Stošković.

Taj program je već objavljen.

Osim toga, postoji i razvojni program namenjen onima koji posluju duže od dve godine i on podrazumeva 20 odsto nepovratnih sredstava države i 80 odsto sredstava Fonda za razvoj.

Kako je dodala Marija Stošković, zainteresovani se sa svim detaljima i uslovima mogu upoznati na sajtu Ministarstva privrede ili njnjnj.godinapreduzetnistva.rs.

Ona je rekla da je jedan od uslova da preduzeća budu registrovana u Agenciji za privredne registre, i dodala da je za programe vlada veliko interesovanje, kao i da formiranje nove vlade neće uticati na programe niti predviđene svote i ciljeve koji se žele postići tim programom.

Na skupu je rečeno i da je primetno da je pristup izvorima finansiranja potreba i ključan problem sektora malih i srednjih preduzeća.

Krediti fonda za razvoj

Direktor Filijale Beograd Fonda za razvoj Milan Ljušić naveo je da taj fond i ove godine „nastupa” s kreditnom linijama kao i svih prethodnih godina.

– Ove godine odobravamo i grejs-period od godine, zatim obrtna sredstva odobravamo na četiri godine, s grejs-periodom od devet meseci, kamatne stope su kod nas i dalje najkonkurentnije i iznose 1,5 do tri odsto, zavisno od toga koji je oblik obezbeđenja – rekao je Ljušić.

Osim te dve kreditne linije, na raspolaganju su i krediti za održavanje tekuće likvidnosti, krediti za likvidnost i, od ove godine, i start-ap krediti uz bespovratna sredstva u saradnji s Ministarstvom privrede.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *