Država širi spisak poreskih obveznika da napuni kasu

Država širi spisak poreskih obveznika da napuni kasu

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrednost, koji će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći već sutra, na vanrednoj sednici Skupštine Srbije. Izmenjeni Zakon o PDV-u treba da stupi na snagu danom usvajanja zbog toga što je potrebno, kako je navedeno u obrazloženju predloga, u što kraćem roku stvoriti uslove za evidentiranje u sistem PDV-a stranih lica koja na teritoriji Srbije obavljaju promet dobara i usluga.

Predlog tog zakona neće stvoriti dodatne troškove građanima i privredi, ali će uvesti u sistem naplate PDV-a one koji su do sada bili van njega. Srbija, osim što će ubrati više novca u državnu kasu, ima obavezu da izmeni postojeći Zakon o PDV-u da bi ga uskladila s propisima Evropske unije koji uređuju oblast oporezivanja potrošnje PDV, stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje privrednih subjekata, sprečavanje eventualnih zloupotreba, kao i obezbeđivanja unapređenja kontrole PDV-a od Poreske uprave.

Predložene izmene i dopune Zakona o PDV-u doneće više novca u budžet Srbije s obzirom na to da se proširuje broj poreskih obveznika. S druge strane, uticaće i na strana lica, odnosno one strane kompanije ili pojedinci čije sedište, odnosno prebivalište, nije u Srbiji, a ovde obavljaju promet dobara i usluga. Oni će sada preko poreskog punomoćnika moći da ostvare sva prava i ispune sve obaveze koje imaju domaći obveznici. Izmene se odnose i na obveznike PDV-a koji obavljaju promet dobara i usluga u oblasti građevinarstva drugim obveznicima PDV-a, odnosno Republici, republičkom i pokrajinskom ogranu, organu lokalne samouprave, nezavisno od toga da li obveznici PDV-a koji obavljaju predmetni promet imaju status izvođača radova, odnosno da li primaoci dobara i usluga imaju status investitora u skladu sa zakonom kojim se uređuje planiranje i izgradnja.

Izmene se odnose i na obveznike PDV-a koji pružaju usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima kao što su hosteli, pansioni, prenoćišta, seoska turistička domaćinstva, lovačke vile i drugi, zbog toga što se sada poreska stopa PDV-a kojom se te usluge oporezuju izjednačava s uslugama koje pružaju hoteli, moteli, odmarališta, domovi i kampovi.

Zakon će obavezivati i obveznike PDV-a koji obavljaju prevoz putnika i njihovog prtljaga na teritoriji Srbije u međumesnom i međunarodnom sobraćaju zbog toga što se poreska stopa PDV-a kojom se oporezuje promet prevoza putnika u gradskom i prigradskom saobraćaju izjednačava s poreskom stopom PDV-a kojom se sada oporezuje promet usluga prevoza putnika u međumesnom i međunarodnom saobraćaju.

Na kraju, izmene se odnose i na fizička lica koja koja pružaju usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima i prevoz putnika jer će se oporezovati po opštoj stopi PDV-a. Oni će se sada oporezovati po stopi PDV-a od deset odsto prometa usluga smeštaja, odnosno prevoza putnika.

Precizirana reprezentacija

Predlažu se i izmene koje imaju za cilj određena preciziranja Zakona o PDV-u. Naime, s obzirom na to da izdaci za ishranu i prevoz zaposlenih treba da imaju isto poresko oprterećenje nezavisno od toga da li je poslodavac ishranu i prevoz obezbedio u novcu ili u dobrima, u cilju otklanjanja eventualnih nejasnoća predlaže se precizno uređivanje da obveznik PDV-a po tom osnovu nema pravo na odbitak prethodnog poreza, ali nema ni obavezu da obračuna PDV pri isporuci tih usluga. Precizirano je i da se izdacima za reprezentaciju na koje se plaća PDV, smatraju računi za ugostiteljske usluge, pokloni veće vrednosti, izdaci za odmor, sport, razonodu i drugi izdaci učinjeni u korist poslovnih partnera, potencijalnih poslovnih partnera… ukoliko za to ne postoji pravna obaveza.

 

Izvor: Dnevnik

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *