Dualno obrazovanje na praktičnom primeru

Dualno obrazovanje na praktičnom primeru

Dva odeljenja srednje Trgovačke škole u Beogradu, sa ukupno 55 đaka, od su krenula u trogodišnji program dualnog obrazovanja koji se realizuje u Maksi supermaketima.

Ugovore su podelili ministar trgovine Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, potpredsednica kompanije “Delez Srbija” Sanja Jevđenijević i zamenik ambasadora Austrije Sabina Krosenbruner.

– Sektor trgovine daje podsticaj ovom procesu i ovo je najveći broj đaka koji jedna kompanija potpisuje s nekom školom. Uglavnom je prosek pet do 15 ugovora s jednom kompanijom, a ovde imamo ođednom 55 ugovora sa đacima – naglasio je Ljajić i dodao da se sektor trgovine razvija brže od drugih vidova privrede, sa prosekom od osam odsto, da ima 14 odsto ukupno zaposlenih, kao i da doprinosi BDP-u Srbije 10 odsto, istakavši da je to prosek i u zemljama EU. – Danas je u vremenu kojem živimo lakše proizvesti neku robu nego je prodati. Potrebna je modernizacija ovom sektoru, a preduslov je stručna i kvalifikovana radna snaga, pošto se 70 odsto odluka o kupovini neke robe donosi na samom prodajnom mestu – rekao je ministar trgovine i dodao da Delez Srbija zapošljava 11.500 ljudi.

Kompanija “Delez Srbija”, vlasnik Maksi supermarketa, obezbedila je za đake najbolje mentore u oblasti trgovine robe široke potrošnje, kao i mesečnu nadoknadu u iznosu od 5.000 dinara tokom trajanja nastave.

Učešće u projektu razvoja dualnog obrazovanja Delez Srbija ostvaruje uz podršku PKS i Privredne komore Austrije, “Advantage Austria”, kao i Austrijske razvojne agencije (ADA), a u skladu s nastavnim planom i programom koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Savetnica ministra prosvete Gabrijela Grujić je rekla da nema ništa lepše od ulaganja u obrazovanje i da će dualnim obrazovanje naša deca po prvi put učiti u realnom radnom okruženju.

Izvor: Dnevnik/E. D.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *