Dualno obrazovanje suštinska promena

Dualno obrazovanje suštinska promena

Dualno obrazovanje znači suštinsku dubinsku i stratešku promenu Srbije, našeg načina razmišljanja i naše budućnosti, rekao je premijer Aleksandar Vučić, gostujući na konferenciji

“Dualno obrazovanje u funkciji efikasnijeg tržišta rada”, u Privrednoj komori Srbije.

Na skupu o dualnom obrazovanju Vučić je ocenio da se kod nas izgubila filozofija rada, a pojavila filozofija diplome, zbog čega svako ko je stekne smatra da neko treba da mu obezbedi posao. Kako je rekao, naše opredeljenje jeste da budemo u EU ali i odlučimo kojem delu želimo i hoćemo da pripadamo.

Da li želimo da idemo tamo da molimo za novac za fondove ili bismo da pripadamo onom delu koji će uvek da pronalazi izlaz iz svake krize u promenama u sebi u velikom radu, inovacijama i naučno tehnološkom razvoju, upitao je premijer i poručio da ćemo upravo zbog toga da izdvajamo sve više i više novca u inovativne tehnologije, u nauku u digitalnu Srbiju.

Premijer je, poručivši da će Srbija u naredne tri godine imati rast od 3,5 do 4 odsto, ocenio da to neće biti održivo ukoliko ne reformišemo obrazovanje. Vučić je naveo da je svestan da će biti mnogo otpora u prihvatanju dualnog obrazovanja, da će čak iz privrede verovatno tražiti i subvencije, ali je dodao da se to pitanje u zemljama sa dualnim obrazovanjem uopšte ne postavlja, jer, kako je objasnio, privatnik ima koristi od toga. Zato je, dodao je, važno da se u čitav proces država što manje meša.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da bi Zakon o dualnom obrazovanju uskoro trebalo da se nađe na javnoj raspravi, podsetivši na to da je pre pet meseci napravljen dobar Akcioni plan, čiji je deo uvođenje dualnog obrazovanja u zakonske okvire.

Razvoj privrede je u ekspanziji, a razvoj dualnog obrazovanja ga prati, naznačio je Šarčević, istakavši da su predstavnici Ministarstva, s ljudima iz Privredne komore Srbije, lokalnih samouprava i Tržišta rada, radili na planu upisa u srednje škole za narednu školsku godinu, koji će se razlikovati od dosadašnjeg i biće u skladu s potrebama privrede.

– Do kraja nedelje ćemo uobličiti nacrt i vrlo brzo će se Zakon o dualnom obrazovanju naći na javnoj raspravi – rekao je Šarčević.

Predsednik PKS Marko Čadež naglasio je da dualno obrazovanje iz eksperimentalne faze polako ulazi u redovni sistem obrazovanja, koji bi trebalo da zaživi od nove školske godine.

– Sistem obrazovanja ne može da se kopira, ali uverem sam da će Srbija naći svoj put da uvede svoj sistem stručnog obrazovanja. Reforma u oblasti obrazovanja je intenzivna i ide u pravcu uvođenja modela dualnog obrazovanja – rekao je Mauro del Ambrođio, državni sekretar za obrazovanje, nauku i inovacije Švajcarske. Pomenuo je projekat “Od obrazovanja do zaposlenja” koji Švajcarska podržava u Srbiji, kao i još neke projekte, od kojih bi, kaže, oko 40.000 mladih na jugu i jugoistoku Srbije imalo koristi, ali isto tako i mala i srednja preduzeća u tim regionima.

E.D.

Polovina Švajcaraca s fakultetskom diplomom

U Švajcarskoj 65 odsto mladih nakon obaveznog školovanja mora da nađe zaposlenje, praksu u privredi u okviru dualnog obrazovanja. Obrazovanje u dualnom sistemu omogućava, posle pet godina radnog staža, polaganje ispita za pohađanje više škole. Prema njegovim rečima 50 odsto stanovništva Švajcarske ima visokoškolsko obrazovanje, a samo pet odsto osoba rođenih u toj zemlji nema diplomu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *