Dugovanja poljoprivrednika za PIO 184 milijardi dinara

Dugovanja poljoprivrednika za PIO 184 milijardi dinara

Dugovanja poljoprivrednika u Srbiji po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje iznose 184 milijardi dinara, a 95 odsto ovih obaveza je nenaplativo, izjavio je 25. aprila 2018. godine ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. 

Nedimović je na Devetoj nacionalnoj konferenciji Agrobiznis Srbije „Agrarna politika u 2018. godini“ napomenuo da se nada da će se budućim izmenama zakona o Penzijsko invalidskom osiguranju (PIO) rešiti problemi vezani za osiguranje poljoprivrednika u Srbiji.

Nedimović kaže da u Srbiji ima 370.000 hiljada lica koji se vode kao poljoprivredni obveznici, od čega se čak 75 hiljada ne nalaze u sistemu, odnosno, „ili su preminuli ili primaju penzije po drugom osnovu“.

„Ako se ovakvo stanje nastavi, niko neće moći ništa da ostvari. Ista primanja će onda imati i onaj ko uplaćuje poreze i doprinose 15 ili 40 godina“, kaže Nedimović i ukazuje da nije fer da svi imaju istu poljoprivrednu penziju, bez obzira na dužinu uplata u PIO, a te penzije su, ocenjuje veoma niske.

Govoreći o budućim podsticajima za poljoprivredne proizvođače, Nedimović je rekao da će se raditi na izmenama zakona o podsticajima, a najavio je da će poljoprivrednicima do 1. juna biti isplaćene subvencije za kupovinu traktora.

Takođe, Nedimović je najavio nekoliko novina u narednom periodu pa tako kaže da će ministarstvo obezbediti više sredstava za start-ap proizvodnju u poljoprivredi, a visina podsticaja će sa sadašnjih 1,2 miliona biti povećano na 1,5 miliona dinara.

„Podrška mladima u pokretanju startapova ove godine će biti veća, s tim što ćemo naročitu pažnju posvetiti voćarstvu, povrtarstvu i stočarstvu“, kaže ministar Nedimović.

Kaže da će se do kraja godine raspisati ukupno osam konkursa za pomoć poljoprivrednicima u sektoru prerađivačke industrije, a dodaje da je za sredstva iz IPARD fondova do sada ministarstvu stiglo 500 prijava poljoprivrednih proizvođača.

Nedimović je rekao da će ministartvo raditi na izmenama zakona o podsticajima kako bi se olakšao način kako poljoprivrednici da dođu do sredstava, a napomenuo je da se radi i na usaglašavanju pravilnika o proizvodnji industrijske konoplje sa pravilima Evropske unije.

Najavio je da će Srbijiu uskoro posetiti delegacija iz ministartva poljoprivrede Ujedinjenih Arapskih Emirata kako bi razgovarali o novim poslovima i plasiranju srpske robe na to tržište.

„Prošle godine nam je skočio izvoz 76 odsto u Emirate, a treba da skoči 576 posto jer je to tržište poput Turske i Rusije koji dobro plaćaju“, zaključio je Nedimović na današnjoj konferenciji.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *