Dunav, Fruška gora, Begečka jama… zovu turiste

Dunav, Fruška gora, Begečka jama… zovu turiste

Naš grad je bogat prirodnim dobrima zbog plodnog poljoprivrednog zemljišta, proizvodnje zdrave hrane, koju lokalna samopurava podsticajima podržava već petu godinu, ali i zbog blizine Dunava i Fruške gore – kazao je, između ostalog, član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski na panel-diskusiji „Značaj eko i gastro turističkog proizvoda u lokalnom ekonomskom razvoju”, upriličenoj na 83. poljoprivrednom sajmu, a u organizaciji Gradske uprave za privedu i Centra za istraživanje i studije turizma Novog Sada.

Eko-turizam je predstavljen kao deo održivog razvoja i komponenta čiji se razvoj zasniva na prirodi i što većem uključivanju domaćeg stanovništva.

– Grad podržava sve što oslikava ovdašnju kulturu i što je karakteristično za Novi Sad. Predstoji nam donošenje programa zaštite prirodnih bogatstava, što je predviđeno Strategijom održivog razvoja. Lokalna samouprava pod eko-turizmom smatra odgovorno putovanje u prirodna područja koja se na taj način najbolje štite – istakao je Sečujski, pominjući da su u okolini Novog Sada i Begečka jama i Rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit”, koji, uz ostale, čine potencijale za razvoj eko-turizma.

– Ove godine je izdato 17.500 turističkih vaučera za odmor i oporavak u našoj zemlji – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije dr Lukrecija Đeri, govoreći na panel-diskusiji o domaćem turizmu.

Posebno je istakla značaj podsticajnih mera putem vaučer-sistema.

– Ove godine, osim ugostiteljskih objekata, podržavamo i nosioce seoskih gazdinstava, a to su oni koji imaju sobe za izdavanje. Ove godine, za razliku od lane, ugostitelji se mogu prijavljivati tokom cele godine – istakla je državna sekretarka. – Tako razvijamo lokalne sredine i ceo region. Banje i planinski centri su i ove godine, kao i lane, najtraženije destinacije. Sada imamo više od pet stotina prijavljenih ugostiteljskih objekata, a to su, osim hotela, seoska turistička domaćinstva, apartmani i sobe.

Na panelu su učestvovali i vlasnik „Salaša 137” Aleksandar Samardžija, osnivač preduzeća „Kolor-pres grupa” Robert Čoban, tvorac dogaćaja „Food Talk”, i direktor Turističke organizacije opštine Ljig i osnivač portala „Selo” Vladimir Ivanović.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *