Dunavski biznis forum 18. i 19. oktobra u Novom Sadu

Dunavski biznis forum 18. i 19. oktobra u Novom Sadu

Dunavski biznis forum je značajan faktor povezivanja u regionu, izjavio je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i pozvao predstavnike gradova i opština u Vojvodini da učestvuju na tom skupu 18. i 19. oktobra u Novom Sadu.

Bjlelić je rekao na konferenciji za novinare, da je cilj  petog foruma, čije je održavanje pomogla i Pokrajinska vlada, da se povežu sve zemlje dunavskog sliva i da se animiraju akteri iz poslovnih zajednica da aktivno rade na ekonomskom i privrednom razvoju.

-Uloga Pokrajinskog sekretarijata je da podrži sve strateške projekte i njihovu afirmaciju koji promovišu regionalne aspekte državne politike naše zemlje i strateški projekat EU za Dunavski region, istakao je pokrajinski sekretar.

U tom smislu, kako je dodao, i Dunavski biznis forum će imati veliki značaj, jer je usmeren na podsticanje kooperacije između zemalja Dunavskog regiona koje nastoje da iskoriste potencijale Dunava i kreiraju povoljnu atmosferu za privredna ulaganja u oblasti transporta, zaštite životne sredine, energetike i agrobiznisa.

Kako se navodi u saopštenju Biroa pokrajinske vlade za odnose s javnošću, direktor „Media inventa”, autor i nosilac projekta Vlado Markanović, naglasio je da će ovogodišnji forum okupiti oko 2.000 učesnika iz 14 zemalja Podunavskog regiona i da je u planu da se ovaj događaj uvrsti u zvaničan kalendar Evropske komisije.

Profesor dr Radovan Pejanović, predsednik Organizacionog odbora, i doc. dr Mirjana Kranjac, član Organizacionog odbora, složili su se na pres konferenciji da je akcenat ovog foruma na promociji ekonomskih mogućnosti i potencijala Vojvodine.

Istakli su da je on značajan faktor povezivanja u regionu, i da ima i edukativni karakter, jer će na panelima učestvovati i studenti Novosadskog univerziteta.

Zvanični partner Dunavskog biznis forum je Institut evropskih regiona iz Salcburga.

Forum je posvećen Dunavskoj strategiji, dokumentu koji je sačinila Evropska komisija sa ciljem da se u širem regionu koji povezuje Dunav, povežu ljudi, ideje i tržište, da se obezbedi privredni i ukupan društveni prosperitet.

Učesnicima Foruma će se na svečanom otvaranju obratiti predsednici Skupštine i Vlade AP Vojvodine, Ištvan Pastor i Igor Mirović, resorni ministri, pokrajinski sekretari  i uglednici iz Evropske unije, najavljuju organizatori – Media Invent, Institut Evropskih regiona iz Salzburga, Privredna komora Vojvodine, Privredna komora Srbije i Univerzitet u Novom Sadu.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *