Dužnička kriza nam preti

Dužnička kriza nam preti

Devet evropskih država trenutno je već u dužničkoj krizi, dok je Srbija u grupi zemalja kojima ona preti zbog visokog spoljnog duga, objavio je britanski list „Gardijan”.

Pozivajući se na izveštaj britanske organizacije „Jubili det kampejn”, britanski list piše da su, osim Grčke, dužničkom krizom zahvaćeni Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Kipar, Irska, Portugal, Španija i Ukrajina, dok je Srbija u opasnosti od krize spoljnog duga jer njen neto dug svetu iznosi 98 odsto BDP-a, a oko 9,6 odsto buyetskih izdataka odlazi na otplatu dugova. Među državama kojima preti rizik od krize zbog visokog spoljnog duga su i Mađarska, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka.

U grupi zemalja kojima preti kriza izazvana dugovanjima privatnog sektora su Albanija, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Turska i Britanija. Za razliku od Grčke, koja je pred bankrotom, ostali dužnici još nekako otplaćuju svoje dugove. Međutim, iznenadni poremećaji na finansijskim tržištima, kao što je skok kamata, mogu i njih baciti na kolena, upozorava britanski „Gardijan”.

U dužničkoj krizi su zemlje čiji neto dug svetu iznosi više od 30 odsto bruto domaćeg proizvoda i u kojima više od 15 odsto prihoda iz državnog buyeta odlazi na otplatu spoljnog duga.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *