Dva miliona dinara za privredni razvoj Vojvodine

Dva miliona dinara za privredni razvoj Vojvodine

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bijelić potpisao je  s predstavnicima regionalnih razvojnih agencija registrovanih u Vojvodini ugovor o dodeli ukupno dva miliona dinara bespovratno.

Na konkursu su učestvovali Regionalni centar za društvenoekonomski razvoj „Banat” i Regionalne razvojne agencije „Srem”, „Bačka” i „Panonreg Subotica” d. o. o., koji prate realizaciju Programa privrednog razvoja Vojvodine između 2014. i 2020. godine.

– Na taj način pokušavamo da uključimo i regionalne razvojne agencije u realizaciju Programa privrednog razvoja i da napravimo sveobuhvatan front uključivanjem svih aktera u proces regionalnog razvoja i razvoja uopšte – izjavio je Bijelić uoči potpisivanja ugovora. – To je prvi konkurs koji je Sekretarijat raspisao, u avgustu i septembru ćemo raspisivati nove, i molim lokalne samouprave da prate naš sajt i da konkurišu da bismo podstakli sprovođenje određenih mera za razvoj.

Za nova radna mesta od 3.000 do 5.000 evra

Bijelić je rekao da se ovaj put radi o skromnom iznosu od dva miliona dinara, čime, kako je objasnio, Sekretarijat želi da uključi sve četiri registrovane regionalne razvojne agencije u realizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine. Sledeće godine će, dodao je on, taj iznos biti veći i da će na osnovu analize u lokalnim samoupravama finansiraće se mnogo veći projekti. 

Bijelić je govorio i o novoosnovanoj Agenciji za razvoj Vojvodine, koja, kako je naveo, treba da bude stub privrednog razvoja pokrajine, pre svega kad se radi o ortvaranju novih radnih mesta. Prvi konkurs za domaće i strane investitore će biti otvoren od 1. septembra do 30. novembra, a na njemu će investitorima za svako otvoreno radno mesto biti odobrena finansijska podrška između 3.000 i 5.000 evra. 

– To će biti prvi konkurs, a početkom sledeće godine otvorićemo jedan i za nabavku opreme, kao i za obezbeđivanje 50 do 70 odsto novca, u zavisnosti od razvijenosti opštine, za izgradnju hala u industrijskoj zoni, kao i za adaptaciju postojećih hala koji su u vlasništvu grada, odnosno opštine – rekao je Bijelić.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *