ECB se baš muči sa rastom evrozone

ECB se baš muči sa rastom evrozone

Evropska središnja banka (ECB) možda će biti prisiljena da pojača program monetarnih podsticaja ako vlade ne preduzmu mere ubrzavanja ekonomskog rasta, upozorio je član član Izvršnog odbora ECB Benoa Kure.

„Ne bude li značajnijih pomaka na području strukturnih reformi i budžetske politike, ECB će preduzeti dodatne mere“, rekao je Kure u Ženevi. Na julskoj sednici Izvršnog odbora ECB odlučeno je da neće preduzimati dodatne mere uprkos Bregzitu. Naredna redovna sednica zakazana je za 8. septembar.

Do prve polovine septembra biće objavljeno više podataka o ekonomskim posledicama Bregzita pa pojedini posmatrači očekuju da će predsednik ECB Mario Dragi najaviti nove mere. Kure je ipak upozorio da „što se više preduzima, to će više biti i nuspojava“.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni u negativnom je području od 2014. uprkos podsticajima ECB, poput kupovine državnih i korporativnih obveznica u vrednosti od 80 milijardi evra mesečno u sklopu programa „kvantitativnog ublažavanja“ i jeftinih kredita bankama radi jačanja likvidnosti finansijskog sistema.

Kritičari upozoravaju da se tim merama zapravo kažnjavaju štediše, a nepovoljno utiču i na penzione fondove, dok je privredni rast u evrozoni i dalje anemičan.

Izvor: BIZLife/SEEbiz

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *