Elektronske građevinske dozvole od 1. januara

Elektronske građevinske dozvole od 1. januara

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u svim opštinama u Srbiji mora da počne od 1. januara sledeće godine i neće biti pomeranja tog roka.

Elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u svim opštinama u Srbiji mora da počne od 1. januara sledeće godine i neće biti pomeranja tog roka, poručila je 27. novembra 2015. godine ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović predstavnicima lokalnih samouprava.

Postoji nekoliko pretpostavki koje moraju da se ispune, a jedna od njih je postojanje planske dokumentacije, koju su lokalne samouprave dužne po zakonu da naprave, jer ako je nemaju, imaće problem sa izdavanjem elektronskih građevinskih dozvola, rekla je Mihajlović.
Ona je gradonačelnicima i predsednicima opština, sa kojima je održala sastanak, poručila da, kao i do sada, mogu da računaju na svaku pomoć ministarstva u tom poslu.
Mihajlović je ukazala i na primere nekih država u okruženju, poput Hrvatske, gde lokalne samouprave koje ne naprave plansku dokumentaciju, budu raspuštene u roku od mesec dana.
Ona je upozorila i da lokalne samouprave moraju da pod hitno reše pitanje građevinskih inspektora, jer ima mnogo opština koje ih nemaju.
Ne treba se, poručila je ona, „vaditi“ na priču o zabrani zapošljavanja, nego treba od postojećih zaposlenih u opštinama pronaći one koji ispunjavaju uslove i, nakon određene obuke, imenovati ih za građevinske inspektore.

Izvor: FoNet

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *