ELEKTRONSKO BANKARSTVO: Izbegnite provizije uštedite i do 480 dinara mesečno

ELEKTRONSKO BANKARSTVO: Izbegnite provizije uštedite i do 480 dinara mesečno

Prednost računara digitalno bankarstvo košta godišnje do 600 dinara, a osim novca štedi i vreme prilikom plaćanja komunalija

BEOGRAD – Korišćenjem elektronskog bankarstva građani mogu svakog meseca da uštede od 270 do 480 dinara, koliko im naplate na ime provizije pošte i banke prilikom plaćanja najosnovnijih računa u jednom domaćinstvu – za struju, komunalije, vrtić, kablovsku televiziju, internet, fiksni i mobilni telefon.

Provizija u poštama po svakom računu najmanje je 45 dinara, a u bankama se kreće od 60 do 80 dinara, u zavisnosti od toga da li firma kojoj se plaćaju usluge ima ili nema račun u toj banci. Usluga elektronskog ili digitalnog bankarstva u suštini je plaćanje preko kompjutera ili mobilnog telefona bez provizije. Uslugu elektronskog bankarstva nude banke, od kojih je pojedine naplaćuju mesečno i do 50 dinara.

I tih 50 dinara mnogo je manje od provizije koju građani plaćaju prilikom mesečnog izmirivanja računa. Osim uštede u novcu, elektronskim plaćanjem građani štede i na vremenu i živcima, bez kojih ostaju u redovima ispred bankarskih i poštanskih šaltera. Ali računi za komunalije, struju, internet i telefon nisu jedino što se može platiti elektronski bez provizije, mogu se, na primer, kupiti i prodati devize.

Korišćenje elektronskog bankarstva zahteva račun u banci, računar ili mobilni telefon sa internetom i osnovno poznavanje rada na kompjuteru. Ko ne ispunjava ove uslove, račune može da plati bez provizije u pojedinim bankama koje u filijalama imaju terminale za takvo plaćanje.

U Komercijalnoj banci kažu za Kurir da se bez provizije na šalterima kod njih može platiti samo račun za infostan. Ali, ako se koristi elektronsko bankarstvo, provizije nema ni za jedan račun.

– Servisi banke namenjeni su građanima za razne usluge elektronskog bankarstva preko interneta 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, bez plaćanja provizije – navode u ovoj banci.

Prva potpuno onlajn banka, jedina u regionu, gde klijent ne mora nijednom da dođe u filijalu jeste Telenor banka, u kojoj za Kurir kažu da građani korišćenjem usluge „Računi na klik“ plaćaju račune bez provizije.

– Elektronsko bankarstvo nije samo jedna od usluga u našoj banci već je način poslovanja. Korisniku su sve usluge banke dostupne preko mobilne i onlajn aplikacije, koje su identične – navode u Telenor banci.

 

ŠTA MOŽE DA SE PLATI BEZ PROVIZIJE

infostan

struja

vrtić

kablovska

internet

fiksni telefon

mobilni telefon

 

ŠTA JE NEOPHODNO DA BI SE KORISTILO E-BANKARSTVO?

Račun u banci

Usmeni zahtev banci

Računar s internet vezom

Mobilni telefon novije generacije

Osnovno poznavanje rada na računaru

 

ŠTA NUDI ELEKTRONSKO BANKARSTVO

Uvid u stanje i promet po računima, karticama i kreditima

Prenos sredstava s jednog na drugi dinarski račun

Izmirivanje obaveza po kreditima

Prodaja i kupovina deviza

Dopuna kredita za mobilni telefon

Dopuna internet sati

Praćenje troškova kroz određene kategorije

Devizna štednja

Dinarska štednja

Zbirni prikaz štednje po valutama

Prikaz nerealizovanih čekova

Kreditni kalkulator

Kursna lista

Konvertor valuta

Informacije o kamatnim stopama

Štampanje potvrde o izvršenom plaćanju

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *