Poslovni susret srpskih i hrvatskih privrednika

Print
PDF

Delegacija Županijske komore Varaždin dana 17. maja 2012. godine posetila je Regionalnu privrednu komoru Novi Sad. Miloš Tomić, savetnik rukovodioca Centra za privredni sistem RPK Novi Sad ukazao je na prijateljske odnose dveju institucija i podsetio prisutne da su privrednici Regiona boravili u Varaždinu tokom novembra prošle godine.

Hrvatsku delegaciju je predvodio gospodin Vladimir Košćec, predsednik strukovne grupe za međunarodnu saradnju u HGK - Županijska komora Varaždin.

 IMG_1697

Nakon pozdravne reči se govorilo o privrednim potencijalima Hrvatske, Srbije i Regiona, kao i o spoljnotrgovinskoj razmeni dveju zemalja. Srbija je krajem 2011. prvi put posle 10 godina ostvarila suficit u trgovinskoj razmeni sa Hrvatskom. Ulaskom Hrvatske u EU 2013. godine i istupanjem iz sporazuma CEFTA, Srbija će dobiti priliku da postane lider na regionalnom tržištu. Od početka 2012. godine, privreda sa područja Regionalne privredne komore Novi Sad, ostvarila je robnu razmenu sa Hrvatskom u vrednosti od 34,4 miliona USD, što čini 2,7% od ukupne spoljnotrgovinske robne razmene Regiona i rast od 38,2% u odnosu na isti period prethodne godine, što ukazuje da je Hrvatska značajan spoljnotrgovinski partner.

 

             IMG_1706   IMG_1708

 

U drugom delu susreta organizovani su bilateralni razgovori (B2B) prema iskazanom interesu privrednika. Cilj ove posete je intenziviranje saradnje u oblasti privrede i ekonomije, kao i definisanje prioriteta buduće saradnje, pre svega u oblasti ekonomije i privrede sa akcentom na razvoju i povezivanju malih i srednjih preduzeća.

Bilateralni razgovori, koji su se odvijali u duhu dobrih poslovnih odnosa, rezultirali su ugovorenom budućom saradnjom.

This content has been locked. You can no longer post any comment.

     efairSRB