Energija mladih i podrška starijih recept za uspeh

Energija mladih i podrška starijih recept za uspeh

Novi Sad je poneo još jednu evropsku titulu ove jeseni, te je, osim toga što će 2021. godine biti Evropska prestonica kulture, u sredu poneo i titulu Omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu.

U prvom pokušaju prošle godine Novi Sad je dospeo do finala, ali je tada pobedio portugalski Kaškajiš. Proces kandidovanja zatim je poveren samim mladima, odnosno njihovim organizacijama, koje su početkom godine zacrtale ciljeve, čije ostvarenje je u sredu gradu donelo tu laskavu titulu.

Koordinator kandidature OPENS 2019. Vukašin Grozdanović tada je rekao da su ciljevi realni i ostvarivi i da podrazumevaju da se mladima omogući korišćenje instrumenata lokalne samouprave koji su već postojali na papiru. Grad ih je tada podržao te je ponovo zaživela Kancelarija za mlade i blagovremeno je raspisan konkurs za projekte iz Lokalnog akcionog plana politike za mlade (LAP), vrednog 20 miliona dinara.

– Usvojen je predlog Omladinskog foruma, koji je uobličen na radnoj grupi, da za taj konkurs budu usvojene smernice za uspostavljanje kriterijuma za ocenjivanje projekata koji konkurišu za novac iz LAP-a – rekao je proletos Grozdanović. – Mladi će sada imati i vremena i priliku da osmisle i realizuju projekete iz LAP-a, što je jedan od preduslova za uspeh grada u trci za evropsku omladinsku prestonicu.

Krajem marta izabrano je rukovodstvo Omladinskog foruma, kao krovne novosadske organizacije koja okuplja više od 90 organizacija mladih i za mlade koje su podržale kandidaturu grada, a koja bi trebalo da preraste u mesto na kojem će se razgovarati s donosiocima odluka o omladinskoj politici u Novom Sadu. Uz osnivanje saveza novosadskih omladinskih organizacija i organizacija za mlade – Omladinskog foruma, iz OPENS-a su bili zadvoljni učinjenim jer su time već tada ispunili veliki deo zacrtanog.

– Nastavićemo da insistiramo na tome da Kancelarija za mlade proradi u punom kapacitetu, trudićemo se da omladinske organizacije dobiju pristup i učešće u Savetu Skupštine grada za mlade. Naravno, ostajemo i pri zahtevu za povećanjem transparentnosti pri radu i donošenju odluka koje se odnose na mlade – rekao je tada Grozdanović, a u narednim mesecima Skupština grada omogućila je da novosadska omladina dobije svoje predstavnike u skupštinskom Svetu za mlade.

Kroz Omladinski forum uveden je sistem odlučivanja kroz radne grupe, kao što su one za pisanje aplikacija, za promociju, za proceduru unapređivanja dodele novca iz buyeta Gradske uprave za sport i omladinu. Radne grupe donose odluke i ostvaruju ih preko projektnog tima. Kako je rekao Grozdanović, ideja takvog funkcionisanja je da trud ne padne u vodu, bez obzira na rezultate kandidature.

Kandidatura Novog Sada počivala je na osam tačaka koje je predložio Omladinski forum, a one se odnose na održivost programa i organizacija mladih, na formiranje Omladinskog kreativnog grada u Kineskoj četvrti, gde bi trebalo da funkcioniše i Omladinski centar, na decentralizaciju prostora za potrebe mladih, a sve to da bi se omladinske organizacije umrežile i s umreženim programima konkurisali kod Grada za projekte.

Osim toga, OPENS2019 prikupio je više od 2.000 potpisa podrške mladih iz Novog Sada, dok su ga istovremeno podržali svi nivoi vlasti i srodne organizacije iz cele zemlje.

Evropska prestonica mladih je titula koja se dodeljuje nekom evropskom gradu na period od godine. Grad koji postane Omladinski evropski centar dobija priliku da, kroz mnogobrojne programe i projekte, mladi ljudi prikažu kulturni, socijalni, politički i ekonomski život i razvoj.

Prvi među 13 kandidata

Za Omladinsku prestonicu Evrope za 2019. godinu konkurisali su Kanarska ostrva iz Španije, Dornbirn, Grac i Filah iz Austrije, turski Trabzon, irski Gelvej i mađarski Kečkemet i Sekešfehervar. U prvih pet, osim Novog Sada, plasirali su se Amijen iz Francuske, Deri Siti i Strabejn iz Severne Irske, Mančester iz Ujedinjenog Kraljevstva i italijanska Peruđa. Novi Sad je ipak pobedio odlukom žirija Evropskog omladinskog foruma na Generalnoj skupštini te organizacije u Varni, u Bugarskoj.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *