EPS i EMS će sami vraćati zajam

EPS i EMS će sami vraćati zajam

Zajam koji će EPS i EMS uzeti od Nemačke razvojne banke KWF vratiće ta preduzeća, a državni budžet neće imati ni evro obaveze, izjavio je 18. Maja 2017. godine ministar finansija Dušan Vujović.

Obrazlažući u Skupštini Srbije davanje garancije za ta dva zajma, kao i dopune zakona o Agenciji za osiguranje depozita i o osiguranju depozita, Vujović je objasnio da su finansijski uslovi ta dva zajma povoljni, jer je kamatna stopa 0,8 odsto. 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da u ovom trenutku ne postoji nijedna kreditna linija EPS i EMS koju otplaćuju građani, odnosno državni budžet.

– Uveravam vas da je isključivo reč o davanju dve garancije za zajam koji će EPS i EMS u potpunosti sami izmiriti – kaže Antić.

Uzimajući u obzir, kaže Antić, politiku međunarodnih finansisjkih institucija i kamatnih stopa došlo se do stava da je daleko povoljnije uzeti zajam sa državnom garancijom jer su, u tom slučaju, kamatne stope i svi troškovi daleko niži.

Poslanici razmatraju davanje državnih garancija za zajam Nemačke razvojne banke KWF EPS-u u iznosu od 45 miliona evra za projekat „Modernizacija sistema za otpepeljavanje TE Nikola Tesla A“, kao i davanje garancije Srbije u korist KWF banke za kredit Elektromreže Srbije u visini 15 miliona evra, koji je namenjen za regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

Posle izlaganja Antića, šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović je naveo da je reč o povoljnim zajmovima, ali da treba utvrditi odgovornost za “katastrofalno” stanje u EPS, kao i to ko je dovodio brojne konsultante u to preduzeće.

Antić kaže da situacija u EPS nije sjajna, ali da nije ni katastrofalna, te pozvao da se rasprava o EPS ne politizuje.

Kako je naveo, pad hidroproizvodnje u prvom kvartalu ove godine uzrokovan je objektivnim faktorima, podsetivši da je zimus Dunav bio zaleđen, da nije bilo hidroproizvodnje, te da su dugo bile niske temperature.

Povodom zamerki Jovanovića na upravljače EPS-m i veliki broj konsultanata u tom preduzeću, Antić kaže da jeste bio problem sa velikim brojem konsultanata, ali da njih danas više nema.

Navodi i da je raspisan konkurs za izbor generalnog direktora EPS, te da se nada da će vlada uskoro razmatrati sve pristigle prijave i izabrati generalnog direktora tog preduzeća.

Povodom navoda Antića da ni premijer nije zadovoljan EPS-om, Jovanović ga je upitao kako to da premijer ima pravo da bude nezadovljan, a on nema to pravo.

Jovanović je poručio Antiću da u slučaju EPS, brani nešto sto je neodbranjivo, kao i u slučaju kada je branio prodaju NIS-a.

Obrazlažući dopune dva zakona, ministar Vujović kaže da je predloženim dopunama Zakona o Agenciji za osiguranje depozita predviđeno da agencija može ulagati i u devizne dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Srbija ili Narodna banka Srbije.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *