EU pomogla mala i srednja preduzeća sa 500 milona evra

EU pomogla mala i srednja preduzeća sa 500 milona evra

Evropska unija je do sada pomogla sektor malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 500 milona evra povoljnih kredita, izjavio je 11. maja 2017. godine ministar privrede Goran Knežević.

Knežević je istakao da država, takođe, puno izdvaja za razvoj sektora MSP i priprema industrijsku politiku, što će doprineti da što pre zatvorimo pregovaračko poglavlje 20 o industrijskoj politici i preduzetništvu.
On je naveo u Privrednoj komori Srbije da je EU pomogla razvoj konkurentnosti MSP do sada sa više od 300 miliona evra i da su potpisana dva ugovora za COSME program vredan dodatnih 200 milona evra.

Knežević je istakao da sektor MSP čini najveći deo srpske privrede, da doprinosi BDP-u više od 50 odsto i da je tu zaposleno dve trećine ljudi u nefinansijskom sektoru.

On je rekao da je prošle godine bilo za 17.322 više privrednih subjekata nego u 2015. godini i da je bilo oko 30.000 novozaposlenih.

Prema njegovim rečima, MSP sektor je ostvario 70 odsto veći profit u 2016. nego u 2015. godini.

Ministar privrede je naglasio da država izdvaja novac za dalji razvoj MSP i preduzetništva i da je posle Godine preduzetništva u 2016. proglasila i Deceniju preduzetništva.

Podsetio je da je prošle godine za pomoć preduzetništvu bile opredeljene 18,2 miliajarde dinara, od čega 7,6 nepovratnih sredstava On je dodao da je Decenija preduzetnistva u Srbiji proglašena kako bi se izdvojila još veća sredstva i dao do sada najveći impuls razvoju preduzetništva.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *