Evo šta je Ministarstvo privrede spremilo za podršku malim firmama u 2017.

Evo šta je Ministarstvo privrede spremilo za podršku malim firmama u 2017.

Za podršku razvoju preduzetništva Ministarstvo privrede će u narednoj godini u svom budžetu opredeliti oko 1,22 milijarde dinara.

U pitanju su razne vrste pomoći za koju će preduzetnici moći da konkurišu, a uskoro će biti predstavljeni svi programi koji će im biti na raspolaganju.

Kako za “Blic” kažu u ovom ministarstvu, u 2017. godini je oko 700 miliona dinara opredeljeno za program oprema i start ap sa Fondom za razvoj.

– Oko 500 miliona dinara biće plasirano preko Razvojne agenciji Srbije za različite programe finansijske i nefinansijske podrške, dok je 20 miliona planirano za obuke, mentoring, savetovanje, informativne radionice za privrednike, odnosno nefinansijsku podršku – navode u ministarstvu.

U sadradnji sa drugim ministarstvima pripremaju se programi i projekti za nastavak programa Vlade Srbije “Godina preduzetništva”, koji će prerasti u “Deceniju preduzetništva”, jer Vlada namerava da pruža kontinuiranu podršku u narednih 10 godina malim i srednjim preduzećima kako bi se iskoristio njihov pun potencijal za privredni razvoj.

– Ova podrška će i dalje biti i finansijska i nefinansijska – pričaju u Ministarstvu privrede.

Kako objašnjavaju, pored programa ovog i drugih ministarstava i institucija koji su usmereni ka ovom sektoru, značajan deo ove podrške će biti i novi finansijski izvori i instrumenti za mala i srednja preduzeća (novi i povoljniji krediti), poput programa COSME i drugih sličnih programa (Horizont 2020, EDIF, APEX, EaSI, EDIF).

– Nove izvore finansiranja razvijamo u saradnji sa bankarskim sektorom, i to je princip po kome funkcioniše ovakva podrška svuda u Evropi – ističu u Ministarstvu privrede.

Podrška razvoju preduzetništva

  • 700 miliona dinara za program oprema i start up sa Fondom
  • 500 miliona dinara biće plasirano preko Razvojne agenciji Srbije za različite programe finansijske i nefinansijske podrške
  • 20 miliona za obuke, mentoring, savetovanje, informativne radionice za privrednike (nefinansijska podrška)

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *