Evo zašto je važna finansijska pismenost

Evo zašto je važna finansijska pismenost

Finansijska edukacija jedna je od tema kojoj često ne posvećujemo dovoljno pažnje, a važna je za pametno upravljanje ličnim budžetom. Kako ne bismo upali u probleme, važno je da naučimo kako da trošimo, kako da štedimo i da se upoznamo sa svim što sa sobom nose finansijske usluge i proizvodi.

Ipak, mnogi od nas savet za upravljanje novcem potraže tek kada se suoče sa nekim problemom. Da bismo bili spremni unapred, banke, finansijske institucije, država, škole, nevladin sektor i mediji rade na tome da podignu nivo finansijske pismenosti kod građana.

Narodna banka Srbije 2012. godine sprovela je prvo istraživanje finansijske pismenosti na nacionalnom nivou.

– Rezultati su pokazali relativno visok nivo poznavanja finansijskih proizvoda, ali istovremeno i finansijske kontrole. Većina građana tvrdi da pre nego što se odluči za kupovinu, pažljivo razmotri da li to može sebi da priušti, da na vreme plaća račune i lično vodi računa o svojim finansijama. Najmanju razboritost prilikom trošenja novčanih sredstava pokazuju mladi, koji ujedno najmanje i štede. SStanovnici sa seoskog područja, kao i građani sa nižim stepenom obrazovanja i primanja pokazuju nešto lošiji nivo poznavanja finansijskih proizvoda – kažu za “Blic“ u NBS.

Iskustvo je pokazalo da precizan vodič za finansijsku edukaciju koji bi bio jednako primenljiv u svakoj zemlji ne postoji, pa se svakom tržištu pristupa drugačije.

– Ono što je neophodno za uspešnosti tih projekata je kontinuitet i saradnja svih učesnika – obrazovnih institucija, medija, platnih kompanija, banaka i državnog sektora. I to je univerzalni model, bez obzira da li govorimo o Beogradu, Sarajevu ili Pekingu – kaže Vladimir Đorđević, generalni direktor kompanije Viza za Jugoistočnu Evropu.

On objašnjava da su finansijska tržišta danas znatno kompleksnija, a količina novih proizvoda i usluga ponekad može zbuniti potrošače.

– S druge strane, zahvaljujući novim medijima, odgovor od banke možete dobiti u roku od nekoliko minuta. Za pametno korišćenje finansijskih proizvoda, neophodna su znanja. Da biste izabrali onaj koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima morate dobro razumeti ponudu, uslove, prednosti, ali i rizike korišćenja – kaže Đorđević.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *