EVROPSKA VRATA OTVORENA I ŠKOLAMA I VRTIĆIMA

EVROPSKA VRATA OTVORENA I ŠKOLAMA I VRTIĆIMA

Fondacija Tempus je u zgradi Skupštine Vojvodine, institucijama i organizacijama koje se bave formalnim i neformalnim obrazovanjem predstavila nove konkurse

 iz programa Erazmus+, namenjenog visokoškolskim institucijama, opštem, stručnom, obrazovanju odraslih i mladima.

– Erazmus+ je program Evropske unije za saradnju u oblasti obrazovanja i mladih kroz koji se finansiraju projekti mobilnosti, unapređenja obrazovanja i rada sa mladima – rekla je Marija Filipović Ožegović iz Fondacije Tempus. – U okviru ovog konkursnog roka, za visokoškolske institucije za Zapadnog Balkana je izdvojeno preko 20 miliona evra, dok je za opšte, stručno i obrazovanje odraslih samo za Srbiju opredeljeno skoro milion evra.

Zahvaljujući tome što su nedavno započete pripremne mere za punopravno učešće Srbije u ovom programu, institucije iz naše zemlje će od ovog konkursnog roka imati i mogućnost ograničenog učešća u nekoliko novih vrsta projekata. Pored mogućnosti, koje je i do sada imala kao partnerska zemlja regiona Zapadnog Balkana, za Srbiju su sada dodatno dostupni i projekti mobilnosti za škole, u oblasti stručnog obrazovanja i obuka, obrazovanja odraslih,mobilnosti mladih i strateškog partnerstva u oblasti stručnog obrazovanja i obuka.

Tako će od ovog konkursnog roka i predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i institucije koje se bave stručnim obrazovanjem moći da učestvuju u projektima mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja u cilju sticanja iskustva učenja ili upoznavanja sa načinom rada u drugim zemljama. Pored toga, organizacije koje se bave stručnim obrazovanjem moći će da prijave i projekte strateških partnerstava koji podržavaju razvoj, razmenu i primenu inovativnih praksi i zajedničkih inicijativa koje promovišu saradnju, uzajamno učenje i razmenu iskustava na evropskom nivou.

Novina ovog konkursnog roka je i da će državne i privatne organizacije i ustanove aktivne u obrazovanju odraslih moći da konkurišu za projekte u okviru kojih će slati nastavno i nenastavno osoblje zaduženo za strateški razvoj na stručna usavršavanja u inostranstvo, na kojima će , u rasponu od dva dana, do dva meseca, držati nastavu, pohađati kurseve ili pratiti rad svojih kolega.

U Erazmus+ programu iz Srbije su do sada mogle da učestvuju samo visokoškolske ustanove, a od 2014. do sada Srbiji je odobreno 18 projekata za izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju i više od 300 projekata kreditne mobilnosti na ovom stepenu obrazovanja. Ovi projekti obuhvatili su do sada oko 5.000 razmena studenata i zaposlenih i to najviše sa Nemačkom, Poljskom, Italijom i Španijom.

Izvor: Dnevnik/D. Devečerski

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *