Evropske pare za prenos znanja u srpsku privredu

Evropske pare za prenos znanja u srpsku privredu

Evropska unija je pre godinu dala odlučila da uloži milion evra u Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu za usavršavanje i prenošenje znanja u srpsku privredu.

Projektom “Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda: Okvir za unapređenje istraživačke delatnosti – FOODstras”, kojim rukovodi  profesorka doktorka Milica Pojić, Naučni institut za prehrambene institucije našao se na prestinoj lici odabranih u međunarodnom programu za istraživanje i inovacije. Naime, u oštroj konkurenciji od 552 projekta iz cele Evrope samo je 55 dobilo sredstva, a među njima su dva iz Srbije, od kojih je jedan Nacionalni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu. Osnovna ideja je da se kroz projekat stvore uslovi za inovacije, prenos znanja i bolju saradnju naukei privrede .

Kako za “Dnevnik” objašnjava doktorka Milica Pjić, koja rukovodi projektom,  tokom prve godine istraživački Naučog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu imali su priliku da unaprede postojeća znanja kroz studijske boravke u renomiranim, partnerskim istraživačkim institucijama u Irskoj i Italiji.

U okviru 8 jednomsečnih poseta 21 istraživač ovog instituta imao je priliku da unapredi svoje znanje iz oblasti novih procesnih tehnologija, nauke o potrošačima, savremenih instrumentalnih tehnika za analizu kvaliteta, kao i potencijala aktivnih komponenti biljnih sirovina u kreiranju funkcionalnih prehrambenih proizvoda. Pored toga, organizovane su škole i tematske radionice, koje su bile organizovane u Novom Sadu kako bi se šira akademska zajednica upoznala sa najnovijim trendovima u oblasti nauke o hrani – objasnila je Milica Pojić dodajući da se osnovna ideja iz projekta već pokazala vrednom finansiranja.

U drugoj godini realizacije projekta nastaviće se sa obukom istraživača, ali i početi sa prenosom stečenog znanja kroz oranizaciju velikog broja radionica, tematskih večeri i okruglih stolova  koji će pored predstavnika šire akademske zajednice biti namenjeni i stručnjacima iz privrede, zakonodavcima, školskoj omladini i potrošačima.

– Organizacijom okruglog stola “ Aktuelni problemi malih i srednjih preduzeća u proizvodnji hrane – i načinu njihovog prevazilaženja” ukazaće se na aktuelne probleme sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća u trci za ostvarivanjem konkurentnosti u ekonomiji zasnovanoj na znanju, značaju inovacija i intelektualne svojine, ali i unapređenju istraživanja i razvoja. Edukacija potrošača odvijaće se kroz neformalne informacione večeri “ Sve što želite da znate o kvalitetu hrane, a nemate koga da pitate” u okviru kojih će se dati odgovori na sve nedoumice koje potrošači imaju kada je u pitanju kvalitet hrane koju konzumiraju. Organizacijom demonstracionih radionica objasniće se i promovisati nauka o hrani na način koji je zabavan i blizak školskoj deci i omladini – rekla je Milica Pojić.

Revitalizacija prehrambene industrije u Srbiji

Naša sagovornica ukazuje da je namera Naučnog instituta za prehrambene tehnologije da otvori nove vidike našoj industriji, ali i da nauče đake i studente osvim akspektima kvaliteta hrane, kao i da o svemu inormiše potrošače i zakonodavce, jer svi oni čine bitne aktere neizostavne karike u lancu “inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda” koji imaju za krajnji cilj revitalizaciju prehrambene industrije u Srbiji.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *