Faktori rasta mogu biti i veći od 3 do 3,5 odsto

Faktori rasta mogu biti i veći od 3 do 3,5 odsto

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa rekao je da je fokus te institucije u našoj zemlji na strukturnim reformama i promociji modernih sektora, koji su ključni za održivost i razvoj srpske privrede.

On je rekao da su rezultati srpske privrede, naročito kada je reč o fiskalnoj konsolidaciji, impresivni u poslednjih nekoliko godina, i konstatovao da je uložen veliki napor kako bi se taj rezultat postigao.

“Sada se vidi da faktori rasta mogu da budu veći od 3-3,5 odsto u narednih nekoliko godina. Sadašnja stopa rasta nije dovoljna za rast BDP-a. Potrebno je da bude bar pet odsto, a to je moguće samo ukoliko realizujete sve reforme, podržite rast privatnog sektora, ali i podržite reformu državnih preduzeća, kako bi se unapredilo poslovno okruženje”, rekao je Sosa.

On je dodao da je neophodan napredak u oblasti vladavine prava i zaštite ugovora.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Danijel Berg saglasio se da je bilo napretka na makroekonomskom planu i poslovnoj klimi u našoj zemlji i ocenio da su investicije značajno porasle, što je, kako je rekao, dobar znak.

“Sve to ide u prilog tome da će se kreditni rejting Srbije poboljšati i da će Srbija postati privlačnije mesto za rad i život”, rekao je Berg.

On je dodao da je svestan da srpska vlada želi da napravi još veći napredak na svetskoj Duing biznis listi, odnosno da Srbija dospe među prvih 20-30 zemalja.

“Zato mora da se radi na unapređenju bezbednosti ugovora, alternativnog rešavanja sporova, što je veoma važno za poslovno okruženje”, rekao je Berg.

 

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *