Fakture važe i bez potpisa

Fakture važe i bez potpisa

Pojašnjenje oko elektronskih računa: Računi koji su izvorno nastali u papirnom obliku, ne moraju da sadrže pečat i potpis.

Računovodstvene isprave, uključujući fakture, ne moraju da se štampaju, niti da sadrže pečat i potpis, pojašnjeno je iz Vlade Srbije.

– Elektronska faktura je validna u elektronskom obliku, bez potpisa i pečata, ne mora da se štampa i ne mora da se šalje poštom. A, računi koji su izvorno nastali u papirnom obliku, ne moraju da sadrže pečat i potpis direktora – stoji u Objašnjenju u vezi sa izdavanjem i knjiženjem računa (faktura) u papirnom i elektronskom obliku bez upotrebe pečata i potpisa. Ovaj dokument potpisali su u sredu, 13. decembra 2017. godine, ministar finansija Dušan Vujović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Objašnjenjem, koje će biti dostavljeno nadležnim organima i institucijama, definisano je da preduzeća i preduzetnici mogu da izdaju fakture u papirnom ili elektronskom obliku.

– Ključno pojašnjenje odnosi se na to da nije obavezno štampanje fakture koja je izvorno nastala u elektronskom obliku, niti da se na eventualno odštampan dokument stavlja otisak pečata kako bi se smatrao validnim – navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Faktura koja je izvorno nastala u papirnom obliku, ne mora da sadrži pečat i potpis odgovornog lica. Faktura koja je nastala u elektronskom obliku ili digitalizacijom, takođe ne mora biti potpisana elektronskim potpisom.

– Primenom ovog propisa, eliminišu se veliki nepotrebni troškovi i olakšava poslovanje – istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. – Ušteda novca, papira i vremena, znači brže, efikasnije i racionalnije poslovanje, u skladu sa savremenim standardima.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *