Fale tehničari za ratarstvo, povrtarstvo…

Fale tehničari za ratarstvo, povrtarstvo…

U Srbiji ima 62 poljoprivredne škole s 15 aktivnih obrazovnih profila i u njima se godišnje školuje 3.000 učenika. Međutim, taj broj srednjoškolaca koji završe poljoprivrednu školu nije dovoljan i ni blizu ne zadovoljava potrebu tržišta rada. Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović ističe da su Srbiji potrebni tehničari za ratarstvo, u povrtarstvu i voćarstvu.

– Treba nam onih ljudi koji znaju kako da vode procesing u prerađivačkoj industriji – kaže Nedimović. – To je ono što smo mi pomalo zaboravili zbog svih devastacija poslednjih 20 do 25 godina u prerađivačkom sektoru. Moramo da se vratimo na ono što je bilo sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u čemu je stara Jugoslavija bila lider, da ne bismo došli u situaciju da samo proizvodimo jeftinu a kvalitetnu sirovinu, a da neko drugi skida kajmak.

Ministar ističe da su Srbiji preko potrebni i pogonski inženjeri i preduzetnici i nosioci poljoprivrednih gazdinstava. Da bi poljoprivredne škole postale konkurentne, Ministarstvo poljoprivrede će iz svojih izvora pomoći njihovo tehničko opremanje.

S ocenom da se pod hitno mora menjati način obrazovanja u oblasti poljoprivrede slaže se i ministar prosvete, nauke i tehniloškog razvoja Mladen Šarčević. Zbog toga se ovih dana, kada se u resornom ministarstvu pravi plan upisa učenika u srednje škole u narednoj školskoj godini, kao osnova uzima broj nezaposlenih u pojedinim opštinama. Taj broj davaće smer u kojem pravcu mora ići reforma politike upisa u srednje škole. Već na samom startu poljoprivrednim školama u mnogim opštinama dat je veći značaj u daljoj politici reformisanja školstva jer je i među samim školama tog profila velika neujednačenost.

– U Srbiji postoje izuzetno kvalitetne i dobro opremljene srednje poljoprivredne škole, koje nemaju šta da reformišu jer imaju odličan stočarski deo i deo za ispitivanje kvaliteta namirnica, kao i svu potrebnu mehanizaciju – rekao je Šarčević. – Jednom rečju one su „mala ogledna dobra”. Postoje i dobre specijalizovane poljoprivredne škole koje se bave preradom hrane, ali ima i drugih situacija, da škole nemaju dovoljno zemljišnog fonda pa ni dovoljnu podršku lokalne zajednice.

Lj. Malešević

Dobar poljoprivredni tehničarovde ima budućnost

– Dobra poljoprivredna proizvodnja, dobar poljoprivredni tehničar, kasnije student ili doktorand, u bilo kojem poljoprivrednom sektoru, u Srbiji ima budućnost – poručuje ministar Šarčević, dodajući da se zbog toga mora uvesti sistem ka onom što se zove potreba društva, potreba porodice.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *