FALSIFIKATORI OBORILI REKORDE Iz prometa povučeno 899.000 lažnih novčanica – više nego ikada od uvođenja evropske valute

FALSIFIKATORI OBORILI REKORDE Iz prometa povučeno 899.000 lažnih novčanica – više nego ikada od uvođenja evropske valute

Privrednici i policija još nikada nisu povukli toliko lažnih evro novčanica iz saobraćaja kao 2015. godine, kako u Nemačkoj, tako i u ostatku sveta. Falsifikatori novčanica prošle godine oborili su sve rekorde: još nikada od uvođenja evropske valute 2002. godine nije povučeno toliko lažnih novčanica iz saobraćaja kao protekle godine.

Evropska centralna banka izbrojala je čak 899.000 lažnih papirnih novčanica, od kojih je 11 odsto, odnosno 95.357 komada, otkriveno u Nemačkoj, saopštila je nemačka Savezna banka.

Predsednik „Bundesbanke“ Karl-Ludvig Tile izrazio je zabrinutost zbog povećanja broja lažnih novčanica, koji je porastao za 51 odsto u odnosu na 2014. godinu. Prošle godine, falsifikatori evro novčanica prouzrokovali su štetu od 39 miliona evra.

Tile je, međutim, ukazao da su već preduzete mere, te da je od novembra 2015. u opticaju nova novčanica od 20 evra, treća u seriji novih novčanica posle one od pet i deset evra. Nova novčanica od 50 evra treba da bude uvedena 2017. godine, ali tačan termin nije poznat.

Evropska centralna banka dodatno je zaštitila novu novčanicu od 20 evra. Reč je o „portret prozoru“ koji postaje providan kada se novčanica okrene prema svetlosti. Tada se na njemu vidi glava boginje Evrope, po kojoj je serija novčanica dobila ime.

Upravo se novčanica od 20 često falsifikuje (51 odsto falsifikovanih evro novčanica 2015. godine činile su one od 20 evra. U Nemačkoj je, međutim, najčešće falsifikovana novčanica od 50 evra (49 odsto).

Lažne novčanice pojavljuju se svuda u svetu. Uprkos povećanju broja lažnih novčanica slabi su izgledi da će one biti podmetnute potrošačima.

– U poređenju sa povećanjem broja originalnih novčanica u prometu – više od 18 milijardi u drugoj polovini 2015. godine – udeo falsifikata i dalje je veoma mali – umiruje Evropska centralna banka.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *