Finansiranje novih radnih mesta put do posla

Finansiranje novih radnih mesta put do posla

– Grad Novi Sad će ove godine iz budžeta izdvojiti 135 miliona dinara za podsticanje zapošljavanja – kaže član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević, navodeći da je u 2016. iz gradske kase za to bilo izdvojeno 107 miliona dinara. – Deo novca, 30 miliona dinara, biće namenjen za samozapošljavanje, a od te sume 10 miliona je predviđeno za podsticanje ženskog preduzetništva, odnosno smanjenje nezaposlenosti među ženama. Početnici u preduzetništvu dobiće jednokratnu pomoć od 150.000 do 400.000 dinara, a mikro i mala preduzeća za 85 nezaposlenih po 200.000 dinara za otvaranje svakog novog radnog mesta, uz obavezu privatnika da novoprimljenog radnika zadrže u radnom odnosu najmanje 12 meseci. Pokazalo se da je ta subvencija – izdvajanje novca za nova radna mesta – dobar podsticaj preduzetnicima jer je analizom ustanovljeno da 60 odsto novozaposlenih ostaje da radi kod poslovaca, dok je procenat kod samozapošljavanja između 80 i 90 odsto.
Po njegovim rečima, 37,5 miliona dinara će otići i na programe stručne prakse, a tu se pre svega misli na praksu do godinu, bez zasnivanja radnog odnosa, radi osposobljavanja za samostalan rad i sticanja uslova za polaganje pripravničkog ispita. Tom merom, kaže, treba da bude obuhvaćeno 80 nezaposlenih s fakultetskom diplomom koji aktivno traže posao.
– Više od 6.000 nezaposlenih steklo je radnu knjižicu tokom 2016. godine – ističe gradski ministar za privredu, gledajući podatke Nacionalne službe za zapošavanje o nezaposlenosti na kraju 2015. i 2016. godine. – Krajem 2015. na Tržištu rada u Novom Sadu bilo je oko 27.500 nezaposlenih, dok je na kraju lanjske godine zabeleženo 21.500 onih koji čekaju na posao. Dolazak dve multinacionalne kompanije „Delfi” i „Lir” doprinele su značajnom smanjenju broja nezaposlenih, ali u tome udela imaju i mera Grada Novog Sada koje podstiču zapošljavanje, kao i učestale kontrole Inspekcija rada po privatnim firmama radi provere da li je radna snaga prijavljena i plaćaju li za nju doprinose za zdravstvo i penzijsko osiguranje.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *