Firma časti radnike akcijama

Firma časti radnike akcijama

I u Srbiji neke kompanije za dobro poslovanje umesto bonusa nude suvlasništvo u preduzeću. Odličan način da se zaposleni motivišu i bolje rade. Glavni kriterijum – uspešnost i rezultati na poslu.

Prosečan radnik u Srbiji zadovoljan je kada je plata – redovna. Nešto zadovoljniji je onaj koji se ne žali ni na iznos koji legne na račun. Ali oni koji pored redovnih 12 plata dobiju još i bonus za dobro poslovanje, zaista se mere u promilima. Još ređi među njima su vredni radnici koje kompanije za dobre rezultate nagrađuju – suvlasništvom. U proteklih deceniju i po ovu praksu u našoj zemlji imale su banke-ćerke koje su radnicima, obično na kraju poslovne godine, delile akcije inostrane banke-majke. Kriza je i ovaj običaj proredila. Među domaćim kompanijama retke se drže ovakve tradicije. Jedna od njih je “Metalac” iz Gornjeg Milanovca, koja je za maj najavila podelu dividende svojim akcionarima, ali i akcija svojim radnicima.

– Kompanije, posle ostvarenih rezultata, obično dele zaposlenima novčane bonuse – kaže, za “Novosti”, Petrašin Jakovljević, generalni direktor “Metalca” iz Gornjeg Milanovca. – Mi smo se opredelili za to da ih nagrađujemo akcijama firme. Već drugu godinu otkupljujemo sopstvene akcije i delimo ih prema postignutim rezultatima. Kriterijumi su uspešnost i rezultati zaposlenih, i svi su u igri. Verujemo da je to dobar način da motivišemo radnike i više ih vežemo za kompaniju.

Profesor Zoran Grubišić, sa Beogradske bankarske akademije, ističe da su otkup i podela sopstvenih akcija kompanije odličan način nagrađivanja menadžmenta.

“Metalac”: Rasporedela dividendi

“Metalac” iz Gornjeg Milanovca najavio je raspodelu bruto dividende od 155 dinara po akciji, kao i pretvaranje 408 miliona dinara neraspoređene dobiti u emisiju novih 1,02 miliona akcija. Zaposleni i uprava ove kompanije drže kontrolni paket akcija, dok je na spisku akcionara ukupno 1.330 građana, firmi i takozvanih kastodi računa iza kojih obično stoje penzioni i investicioni fondovi.

– Bilo je takvih primera – lično znam da je “Soja protein” otkupljivala akcije i nagrađivala zaposlene – ali su oni retki – kaže Zoran Grubišić. – To je izvrstan način nagrađivanja menadžmenta i zaposlenih, kao i način da se interveniše na tržištu. Ukoliko je slučajno cena akcija u padu, takvim otkupom taj pad možete da zaustavite. Takve akcije mogu da se koriste i za merdžering i akvizicije i za ukrupnjavanje. Postoji više mogućnosti u kojima je dobar otkup sopstvenih akcija, pa i ta da se dele umesto bonusa. Date najboljim radnicima akcije i time ih vežeta za firmu umesto da direktore nagradite kešom i da oni sutra odu iz kompanije. To je dobar koncept.

S obzirom na to da je reč o vlasničkim hartijama od vrednosti koje imaju tržišnu vrednost i sa sobom nose mogućnost učestvovanja u dobiti, kroz dividende, svaki radnik koji odluči da je proda moraće da plati porez na kapitalnu dobit u iznosu od 15 odsto. Za isti procenat umanjuje se i iznos bruto dividende koja pripada svakom akcionaru, u vidu neto raspodeljene dobiti.

Poreski tretman

Firma može dobit da uloži u novi broj akcija umesto da je raspodeli i isplati dividende.

– U toj situaciji nema isplate dobiti, već se ona reinvestira, čime se povećava vrednost kompanije – objašnjava Snežana Mitrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije. – To nije predmet oporezivanja sve do momenta kada zaposleni prodaju te akcije. Ne oporezuju se, jer se ponovo ulaže. Bitno je da sa tom odlukom moraju da se slože akcionari.

U slučaju da prodaju akcije, stopa poreza na prihode od kapitala je 15 odsto.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *