Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i centralne i istočne Evrope otvoren u Beogradu

Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i centralne i istočne Evrope otvoren u Beogradu

Prvi forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu otvoren je 5. juna 2016. godine sa ciljem razmene iskustava o razvoju kulturnih industrija i ispitivanja moguće saradnje.

Forum su otvorili ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac i ambasador Kine u Srbiji Li Mančang.

Otvarajući skup, ministar Tasovac je podsetio da je neophodno otvoriti trgovinske kanale, za što veći broj različitih kulturnih proizvoda, kako bi se saradnja i mobilnost kulturnih dobara podigli na viši nivo.

– Ekonomska globalizacija otvara mogućnosti za nove vidove komunikacije, saradnje i razmene, ali sa sobom nosi i opasnost od izjednačavanja i brisanja razlika, od svega onoga što nas kao pojedince i društva čini posebnim i drugačijim – rekao je Tasovac.

Prema njegovim rečima, na nama je da se izborimo za društva koja poštuju i promovišu sve aspekte ljudske kreativnosti, tako što ćemo „postaviti kulturu u središte svih planova za održivi razvoj i integrisani pristup u osmišljavaju kulturnih politika“.

Tasovac je naglasio da su kreativne politike relativno nova pojava u kulturnoj politici Srbije, iako u pojedinim kulturnim oblastima, poput štamparstva i kinematografije, Srbija ima veoma dugu tradiciju.

– Srbija danas prepoznaje kulturne industrije kao jedan od važnih potencijala razvoja. Nadam se da će ovaj skup doprineti pronlaženju ideja i rešenja za dalje otvaranje i širenje međunarodnog tržišta kulturnih industrija, jer nam je to u interesu – dodao je srpski Tasovac.

On je podsetio da Srbija i Kina imaju dobru bilateralnu saradnju, kao i da se naša država pokazala kao pouzdan, stabilan i aktivan partner u okviru Centralne i Istočne Evrope i Kine.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang naglasio je da je saradnja Kine i zemalja centralne i istočne Evrope postala tradicionalna i da od 2012. godine, kada je uspostavljena, postaje sve zrelija.

– Saradnja pokriva trgovinu, infrastrukturu, finansije, edukaciju, kulturu i sve ostale domene. Naša saradnja se sve više produbljuje, zbog čega je posebno značajna saradnja na polju kreativnih industrija – rekao je Li Mančang.

On je dodao da Kina ima motiv da unapređuje saradnju u kulturnom i ekonomskom smislu, kao i da je u tom cilju Kina 2016. godinu proglasila godinom kulturne saradnje.

Ministar Tasovac i ambasador Kine Li Mančang svečano su otkrili knjigu „Međunarodna mapa Kine i zemalja centralne i Istočne Evrope – Kulturne kreativne industrije“, koju je izdao Univerzitet za međunarodne studije iz Pekinga.

Drugog dana skupa, 6. juna, učesnici su potpsali Memorandum o razumevanju o kulturnim industrijama Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Forum kulturnih i kreativnih industrija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope organizovala su ministarstva kulture Srbije i Kine, u saradnji sa Nacionalnim institutom za kulturni razvoj Pekinškog univerziteta za međunarodne studije.

Na skupu koji nosi naziv „Naša zajednička budućnost: kreativne industrije i kulturna trgovina“, učestvuje oko 100 stručnjaka iz oblasti filma i televizije, izvođačkih umetnosti, kreativnog dizajna, animacije, onlajn igara, kulturnog turizma, muzeja i galerija.

Izvor: Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *