Fruškogorski med oduševio Evropu

Fruškogorski med oduševio Evropu

Prestižno priznanje dodeljeno u Bratislavi pčelarima iz Novog Sada i okoline. Među 343 projekta za promociju preduzetništva odabran novosadski.

Projekat, čiji je nosilac grad Novi Sad, a nosi naziv „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“, osvojio je prvu nagradu na takmičenju Evropske komisije za najbolju ideju u promociji preduzetništva, održanom u Bratislavi. Ovo prestižno priznanje osvojeno je u konkurenciji, čak, 343 projekta iz cele Evrope.

Projekat se, inače, fokusira na ulaganje u preduzetničke veštine, razvoj pojedinaca i institucija u oblasti pčelarstva, i uvođenje na tržište Fruškogorskog lipovog meda, lokalnog proizvoda izuzetnog kvaliteta sa oznakom geografskog porekla, osvojio je nagradu u kategoriji „Podrška razvoju zelenih tržišta i efikasnosti resursa“.

Nagrade je dodelila Evropska komisija za izuzetne primere podrške i promociju preduzetništva u Evropi, u pet kategorija, a pobednici za 2016. godinu su proglašeni na godišnjoj Konferenciji malih i srednjih preduzeća.

– Izuzetno smo zadovoljni plasmanom na ovom važnom evropskom takmičenju – ističe mr Goran Sečujski, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada. – To je rezultat kontinuiranog zajedničkog angažmana lokalne samouprave, obrazovnih institucija i preduzetnika u oblasti pčelarstva.

Ovo priznanje je, naime, jasan pokazatelj da je najbolji recept za uspeh tesna saradnja struke, obrazovanja i državnih organa.

– Time će mo se rukovoditi i prilikom budućih aktivnosti na osnaživanju poslovne klime i uslova za rad malih i srednjih preduzeća – tvrdi Sečujski.

Pored zemalja članica EU, na takmičenju su učestvovali i Island, Srbija, Norveška i Turska, a „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“ jedan je od 18 projekata, koje je Evropska komisija odabrala u konkurenciji 57 nacionalnih pobednika i ukupno 343 projekta.

Udruženja i fakulteti zajedno

Nagrađeni projekat, pored Novog Sada, realizovali su i Društvo pčelara „Jovan Živanović“ iz Novog sada i Sremskih Karlovaca, „Lipa“ iz Erdevika, „Jovan Živanović“ iz Sremske Mitrovice, „Nikola Mileusnić“ iz Rume, „Roj“ iz Inđije, „Pčela“ iz Bačke Palanke, i „Stražilovo“ iz Sremskih Karlovaca, kao i Poljoprivredni fakultet, Prirodno-matematički fakultet i Poljoprivredna škola iz Futoga.

Program su zajednički finansirali EU i Austrijska razvojna agencija, a visina donacije je 171.915 evra.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *