Gazde i država protiv povećanja minimalca

Gazde i država protiv povećanja minimalca

Visina minimalne cene rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar- decembar 2016. iznosi 121 dinar po radnom času, odlučila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada je ovu odluku donela u skladu sa članom 112 Zakona o radu, koji propisuje da, ukoliko Socijalno-ekonomski savet Srbije ne utvrdi minimalnu cenu rada u roku od 15 dana od dana početka pregovora, visinu minimalne zarade utvrđuje Vlada, i to najkasnije 15. septembra tekuće godine za narednu kalendarsku godinu.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da odluka nije doneta zbog različitih stavova članova SES-a, odnosno sindikata i poslodavaca. Sindikati su tražili da se cena rada po radnom satu sa sadašnjeg 121 dinara, poveća na 143,5, dok predstavnici poslodavaca smatraju da ona ne bi trebalo da se menja jer se u privredi još uvek nisu stekli uslovi za to.

Ministar rada Aleksandar Vulin rekao je da su predstavnici Vlade i resornog ministarstva bili na stanovištu da u ovom trenutku nema mogućnosti da se prevali još jedan teret na leđa, prvenstveno privatnih poslodavaca, odnosno da se nisu stekli uslovi da se cena rada poveća. On je takođe naveo da će konačnu odluku o tome sutra doneti Vlada Srbije.

– Stav je jasan i ne očekujem njegovu promenu, svejedno, to mora da potvrdi Ministarstvo finansija jer formalnu odluku donosi Vlada na predlog tog ministarstva – rekao je Vulin.

On je ukazao na to da su predstavnici sindikata i poslodavaca u SES-u odgovorni, da su i jedni i drugi u pravu i da zastupaju svoja članstva, i da su svi izneti argumenti validni.

Na pitanje da li bi smanjenje nameta za poslodavce moglo uticati na mogućnost povećanja plata, Vulin je kazao da na to pitanje odgovor može dati Vlada i predstavnicici ministarstava finansija i privrede te da ne može da se o tome izjasni.

– Dobri rezultati postoje, stanje u finansijama je bolje, a da li to možemo iskoristiti već u prvoj godini ili u nekoliko meseci, to je već veliko pitanje. Na to može odgovor da vam da kompletna Vlada, Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede, koji su korisnici budžetskih sredstva – rekao je Vulin.

Atanacković je rekao da poslodavci smatraju da se u privredi nisu stekli uslovi za povećanje cene rada i da bi to sa sobom povlačilo i povećanje drugih plata koje nisu na minimalcu. On je podsetio na to da poslodavci već godinama traže da se smanje doprinosi po osnovu rada jer je, kako je kazao, nivo od više od 60 odsto, koliko se za to izdavaja, neodrživ.

– Time bismo smanjili rad na crno i poslodavci bi bili stimulisani da zapošljavaju nove radnike i to bi značilo istovremeno i mogućnost povećanje plata radnika – rekao je on.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da osnovni razlog što se nije mogao postići dogovor o minimalcu Ministarstvo finansija, koje, kako je kazao, nije izašlo s podacima i argumentima zašto ona treba da ostane na nivou od 121 dinar ili da bude veća u narednoj godini.

– Očito je da je jedan od osnovnih problema to što se bez pregovora s MMF-om ne može doći do odluke o minimalcu – rekao je on.

Vulin: Niko nije srećan

– Niko nije srećan što se minimalna cena rada u javnom sektoru odnosi na 61.500 zaposlenih, to je veliki broj, a još već broj je onih na koje se odnosi u realnom sektoru – rekao je Vulin. On je podsetio na to da Vlada namerava da poveća i plate i penzije, i da će ih povećati tamo gde ih je smanjivala, kao i onima kojima uopšte nije smanjivala, odnosno onima s najnižim primanjima.

– Da smo išli na povećanje cene rada, bilo bi dovedeno u pitanje i povećanje plata i penzija za one koji ne primaju minimalnu zaradu, odnosno za one koji su do sada primali minimalnu zaradu, a nisu ni na koji način bili pogođeni merama štednje. Moramo gledati celu sliku – poručio je Vulin.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *