Gazde spremne da zaposle četiri odsto više radnika

Gazde spremne da zaposle četiri odsto više radnika

U ovoj godini očekuje se rast zaposlenosti od oko četiri odsto u 3.775 preduzeća obuhvaćenih anketom koju je sprovela Nacionalna služba za zapošljavanje.
Kako je rečeno na predstavljanu rezultata „Anketa poslodavaca 2016/2017” u Privrednoj komori Srbije, očekuje se da će na kraju 2017. u tim preduzećima biti oko 325.000 zaposlenih, dok ih je na početku 2016. godine bilo 312.000.
Direktor NSZ-a Zoran Martinović kazao je da je ta anketa, sprovedena u novembru 2016, pokazala da će najveće kretanje zaposlenosti u 2017. biti kod malih preduzeća – 7,4 odsto, dok će kod srednjih biti 4,3. Po njegovim rečima, najveći rast zaposlenosti očekuje se u anketiranim preduzećima iz Regiona južne i istočne Srbije – 5,4 odsto, zatim u Vojvodini – 4,5, Šumadiji i zapadnoj Srbiji – 3,5, dok se u Beogradskom regionu očekuje rast od 2,7 odsto.
Kada je reč o delatnostima preduzeća, očekuje se da će u 2017. najveći rast zaposlenosti imati ona iz oblasti trgovine i popravke motornih vozila – 6,3 odsto, zatim prerađivačka industrija – 5,3, građevinarstvo – 4,8, dok će pad zaposlenosti od 3,2 odsto biti ostvaren u finansijskim delatnostima i delatnostima osiguranja.
– Na osnovu istraživanja procenjuje se da će u preduzećima bruto stopa kreiranja poslova iznositi 9,9 odsto, dok bi bruto stopa gašenja poslova bila 4,8 odsto, što bi dovelo do pozitivne neto stope kretanja poslova od četiri odsto – kazao je Martinović.
On je naveo da je anketa pokazala da će najveća potreba poslodavca u ovoj godini biti za prenosivim znanjima i veštinama, odnosno za stručnjacima za razvoj softvera, vozačima teških teretnih vozila i kamiona, trgovačkim tehničarima, kao i trgovcima u maloprodaji i mašinskim inženjerima. U pogledu stručnih znanja, kako je dodao, poslodavci su iskazali višestruko veću potrebu za tehničko-tehnološkim znanjima, dok je u manjoj meri bila izražena potreba za društveno-humanističkim znanjima.
Potrebneo je poznavati i IT tehnologije, imati razne vrste dozvola, poznavati jezike, a kada je reč o ličnim karakteristikama, poslodavci traže od radnika da imaju sklonost ka radu sa stvarima, komunikativnost, tačnost i preciznost, ali i sklonost ka brzom tempu rada.
Martinović je istakao i da je anketa pokazala da su u 2016. bruto stope kreiranja i gašenja poslova bile 12,1 odsto, odnosno 9,8 odsto, a to je dovelo do blage pozitivne neto stope kreiranja poslova od 2,3 odsto.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *